Föräldrar kräver utbyggd cykelbana

Över 100 personer har tröttnat på att det inte finns cykelbana på en farlig sträcka på Malmövägen.

I den branta backen på Malmövägen, mellan Björkhagen cent­rum och Nytorps gärde saknas cykelväg.

Här cyklar dagligen barn som ska från ett område till ett annat, till skolorna i Kärrtorp, Bagarmossen, Hammarbyhöjden och Björkhagen.

– Det blir en farlig sträcka utan cykelbana. Backen är brant, bilar kör i 50 och på vintern blir den hal – särskilt när staden missar plogningen, säger Bagisbon Johanna Jarmeus.

Hon är initiativtagare till ett upprop som över 100 föräldrar skrivit för att få till en ny cykelbana i backen. Själv har hon en son på Kulturskolan Raketen – och varje morgon får de cykla tillsammans på vägen som saknar cykelbana.

Den rödgröna majoriteten i Skarpnäck har tidigare lagt förslag om att stadens stadsdelar ska få sköta sina egna vägar. Men än så länge är det trafikkontoret som är ansvarigt för att dra upp en eventuell förlängning av cykelbanan som abrupt slutar precis före den branta backen.

Just nu ligger dock frågan hos exploateringskontoret. Detta eftersom Björkhagen, Hammarbyhöjden och Nytorpsgärde snart ska byggas om och byggas ut.

– Det löser sig säkert då. Men vi behöver en cykelbana nu. Om det inte händer något snart får vi ta saken i egna händer: spreja en egen cykelbana eller ställa ut koner, menar Johanna Jarmeus.

Planen är att presentera uppropet som ett medborgarförslag när stadsdelsnämnden har möte nästa gång.

Om det inte händer något snart får vi ta saken i egna händer.