ANNONS

Föräldrar oroliga efter drograzzian

Efter drogtillslaget mot Källängens skola satsar skolan på information. Förra veckan hölls ett möte för oroliga föräldrar.
ANNONS

Som Mitt i Lidingö Tidning berättade förra veckan gjorde polisen ett tillslag mot Källängens skola i början av februari. Tre elever på högstadiet kontrollerades och i samband med detta hittades drogen spice.

Nu satsar skolan på att informera både elever och föräldrar. I förra veckan hölls ett möte i skolans matsal där polis och socialtjänst svarade på föräldrarnas frågor. Många undrade hur unga får tag i droger.

– De flesta som håller på med droger börjar på privata fester hemma hos kompisar. Attityden till droger blir mer och mer liberal och de förekommer hos barn som går i sjuan, åttan och nian, sa Kicki Winnerstam, ungdomssekreterare på Lidingö stad.

Hon pekade på hur viktigt det är att föräldrar har kontakt med varandra och hjälps åt att hålla koll på vad barnen gör.

– Sen är det helt okej att leta igenom fickor och väskor om man är orolig, det får man alltid göra som förälder, sa hon.

Johan Kockum från Lidingö­polisen bekräftade att det ofta är hemma hos kompisar som barnen kommer i kontakt med droger.

– Om de säger att de ska sova över hos en kompis är det bra att ringa och höra med kompisens föräldrar om de är hemma. Ska de ha fest kan man som förälder titta förbi och visa sig. Vi kan ju inte gå in på privata fester, sa han.

Många föräldrar till barn på skolan är oroliga efter polisens tillslag.

– Jag är inte förvånad men det är väldigt tråkigt att de händer i så unga år. Jag försöker prata om det hemma och ha en öppen dialog om droger med barnen, sa en mamma som var med på mötet.

ANNONS
Fakta

Spice finns i 4 000 varianter

De vanligaste drogerna bland ungdomar är cannabis och spice.

Spice är en syntetisk drog, gjord av så kallade syntetiska cannabinoider.

Eftersom drogen framställs av kemikalier är det svårt att veta hur stark den är.

Det finns över 4 000 varianter av spice, bara ett tjugotal narkotikaklassade.Källa: Polisen

ANNONS