ANNONS

Föräldrar oroliga för sina dagisbarn

Anna Stendin anser att barngrupperna är för stora i förskolorna i Skarpnäck.
Anna Stendin anser att barngrupperna är för stora i förskolorna i Skarpnäck.
Föräldragruppen För-skolevrålet anser att barngrupperna fortfarande är för stora, medan stadsdelen tycker att det ser bra ut.

Snittet ligger på 16,6 barn, men i ett fall är de så många som 38.
ANNONS

Barngruppers storlek på förskolorna i Skarpnäck skapade stor diskussion förra året. I år har stadsdelen klarat platsgarantin för januari. Men oron för framtiden är fortfarande stor bland många föräldrar.

Anna Stendin är förälder till två barn som går i förskola inom Skarpnäcksfältets förskoleområde. Hennes barn är 3 och 5 år och går på en avdelning med 38 barn.

– De har slagit ihop två avdelningar till en, säger hon.

Anna Stendin är med i föräldragruppen Förskolevrålet som bildades i Skarpnäck i höstas för att visa politikerna att det finns ett missnöje med storleken på barngrupperna. Vid stadsdelsnämndens möte den 15 december förra året kom cirka 50 föräldrar dit. Den 9 februari kommer de åter att delta på stadsdelsnämndens möte för att få svar på hur läget ser ut i dag.

Att få fram siffror över hur det ser ut just nu i grupperna i förskolorna runt om i Skarpnäcks stadsdel visar sig dock vara svårt. Bara tre av sex förskoleområden kan uppvisa de efterfrågade siffrorna.

– Men man ska inte stirra sig blind på gruppernas storlek. Det handlar om så mycket mer, som den pedagogiska verksamheten,vilka förskolor och barn det handlar om, hur mycket personal vi har och vilken utbildning personalen har, säger Monica Ulv-ede, enhetschef för förskolorna i Skarpnäck.

Enligt Monica Ulvede ser snittet för barngrupperna bra ut. Förra året låg snittet på 16,6 barn. Rekommendationerna för grupperna är 14 för de små barnen och 18 för de stora.

Anna Stendin anser dock fortsatt att antalet barn i grupperna bör minska.

– Men som det ser ut just nu måste förskolorna först och främst få in mer personal. Vår förskola är bra om jag jämför hur det ser ut på andra här i stadsdelen, där 20–21 barn är vanligt.

ANNONS

Hennes barn har en mycket speciell situation.

– Det blir 19 barn per avdelning om de delar den, men om det görs kommer de samtidigt att behöva ta in fler barn, är beskedet vi fått, säger Anna Stendin.

Mikaela Sundberg är förskolechef för Skarpnäcksfältets förskolor som liksom de andra förskolenheterna också strävar efter att nå målet.

– Föräldrar säger ofta att det är 20 barn i grupperna, men det stämmer inte. Vi måste titta på ett snitt över året. Det är ofta färre barn under hösten, säger hon.

Monica Ulvede kan inte svara på när det är möjligt att nå målen.

– Vi har en ökning av barn som flyttar in till stadsdelen och enligt prognosen kommer det att fortsätta så fram till 2017, säger hon.

Anna Stendin studerar till förskollärare. Hon känner en oro för hur barnen mår av de stora grupperna. Hon och Förskole­vrålet vill därför att förskolorna i Skarpnäck ska arbeta med likabehandling för alla barn och att målen följs.

– På flera håll görs det tyvärr inte i dag, säger hon.

Skarpnäcks stadsdel bygger just nu ut för att få plats med alla barn. I dagarna startas en utegrupp i Björkhagen och under året kommer ytterligare sju grupper att startas i Kärrtorp och tre grupper i Bagarmossen.

Fakta

14 eller 18 barn rekommenderas

Rekommendationen är 14 barn per grupp för de små barnen och 18 för de större.

I december 2011 hade barngrupperna Skarpnäcks stadsdel 16,6 barn i genomsnitt.

Björkhagen-Hammarbyhöjdens förskolor har nu 14–15 barn i små-barnsgrupperna. För äldre barn är grupperna på 20–21 barn.

Skarpnäcksfältet och Bagarmossens förskoleenheter har redovisat siffror för 2011. Det var 13,1 respektive 14,3 barn i småbarnsgrupperna och 18,3 respektive 18,9 i grupper för äldre barn.

Källa: Skarpnäcks

stadsdels­förvaltning

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.