ANNONS

Föräldrar känner sig överkörda av kommunen

Jon Björk och Mikael Nordenfelt är föräldrar till barn på Karlbergsskolan som hotas att stängas ner.
Jon Björk och Mikael Nordenfelt är kritiska till utredning att lägga ner Karlbergsskolan.
Karlbergsskolan i Vallentuna
Karlbergsskolan är en F-6-skola med 350 elever som utreds att läggas ner till hösten 2019.
Mitt i har pratat med två föräldrar som upprörs över att förvaltningen försvårar möjligheten att välja Karlbergsskolan i skolvalet.
– Alla jag har pratat med är jätteupprörda, säger föräldern Mikael Nordenfelt.
ANNONS

Irritationen växer bland föräldrar som har barn på Karlbergsskolan efter att kommunens gått ut och förvarnat att grundskolans F-6-verksamhet kan omplaceras till Hjälmstaskolan.

En av dem är Mikael Nordenfelt som vill att sin femåriga son ska börja förskoleklass på Karlbergsskolan precis som sin två år äldre bror.

Han är kritisk till att förvaltningen inför skolvalet ändrat förutsättningen att välja skolan och då i stället garanterat sonen en plats på Hjälmstaskolan.

– Till att börja med så måste de ha en intagning till Karlbergsskolan eftersom det inte finns någon beslut som säger att verksamheten ska upphöra. Det här är väldigt dålig skött och går emot det fria skolvalet.

Det här är väldigt dålig skött och går emot det fria skolvalet

Säger Mikael Nordenfelt.

Får dubbla besked

I brevlådan fick Mikael Nordenfelt ett förtydligande från kommunen. Där stod det att byta förskoleklass-plats till Karlbergsskolan är möjligt om nämnden bestämmer sig för att behålla skolan i den nya skolorganisationen.

– Vi har varit väldigt nöjda med Karlbergsskolan, skolan ligger nära hemmet och verksamheten fungerar väldigt bra. Så därför känns det väldigt upprörande att man kör över föräldrar och barn med förslag att flytta skolan utan att presentera en grundlig utredning eller ens berätta varför.

Så här sa utbildningschefen Hennrik Lennermark tidigare till Mitt i, när kommunen vände i frågan efter protester mot att utredningen endast avsåg att lägga ner Karlbergsskolan.

– I och med när Hagaskolan är på plats ser vi ett mindre behov av lokaler. Och då ansåg vi i de första två förslagen att Karlbergsskolans lokaler kunde stängas av. Men nu får vi tänka om titta på möjligheten att låta skolan få finnas kvar.

ANNONS

Karlbergsskolan i Vallentuna

Karlbergsskolan är en F-6-skola med 350 elever som utreds att läggas ner till hösten 2019. Foto: Alexander Jacobsson

”Känns förhastad och ogenomtänkt”

Jon Björk är förälder till tre barn på i skolan och förskolan. Han tycker förvaltningen tvingar fram ett nedläggningsbeslut.

– Det känns som man bara har tittat på antalet skolplatser och tänkt att det stämmer in med Karlbergsskolan. Men att lägga ner en skola med goda resultat för att lösa ett annat problem är fel. Hela processen känns förhastad och ogenomtänkt.

Det vi har sett hittills av process, underlag till utredning, och framtidsplaner skapar inget förtroende för skolorganisationen

Säger Jon Björk.

Han är också orolig för vad som kommer att hända med skolans förskoleverksamhet Katthult. Fyra avdelningar med barn, och nya föräldrar som ska välja förskola vet nu ingenting om hur Katthult ska drivas vidare.

– Kommunen backar nu och säger att man visst kan välja skolan men skadan kan redan vara skedd. Lönsamheten i verksamheten blir lidande, om föräldrarna inte kan eller vågar välja Karlbergsskolan. Kvar blir då tomma lokaler som kostar pengar. 

Inget förtroende kvar

Både Jon och Mikael ställer sig väldigt frågande till hur förvaltningen jobbar med framtagandet av nya skolorganisationen.

– Det vi har sett hittills av process, underlag till utredning, och framtidsplaner skapar inget förtroende för skolorganisationen, säger Jon Björk.

En Facebooksida har startas av föräldrar som motsätter sig kommunens agerande i frågan med namnet Karlbergsskolans Framtid. Avgörandet förväntas komma när Barn- och ungdomsnämnden fattar beslut om den nya skolorganisationen den 10 april.

Mer att läsa om turerna kring Karlbergsskolan:

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.