ANNONS

Föräldrar portas från förskolans luciafirande

lucia
Lucia - en stressande situation för vissa barn, enligt förskolechefen.
På Inspiras förskola Stjärnan i Gimmersta ska barnen fira lucia – men föräldrar och andra släktingar får hålla sig borta.

Ett trist traditionsbrott, tycker en del anhöriga.
ANNONS

Catarina Holmberg, förskolechef på Stjärnan, säger att beslutet inte är hugget i sten för all framtid, men att man på Stjärnan i år bestämt sig för att fira lucia utan föräldrar.

– Vissa barn blir både stressade och pressade. Och barn, som har föräldrar som inte kan komma, blir ledsna, säger hon och hänvisar till läroplanen där det står att verksamheten ska anpassas till alla barns behov.

Beatrice Gull, mamma till Akilles, 2, hör till de föräldrar som sett fram emot att få se sitt barn framföra julsånger i skenet av små elektriska ljus. Hon tycker att det borde ingå i pedagogernas uppdrag att se till att barn som blir ledsna eller oroliga får extra mycket uppmärksamhet från personalen.

– Vi är jättenöjda med vår sons förskola i övrigt, men just det här blev vi jätteledsna för. Om pedagogerna behöver hjälp finns det ju också föräldrar som har tid att stötta, säger hon.

Catarina Holmberg säger att personalen självklart tar hand om ledsna och stressade barn, men säger att man kan fråga sig om det verkligen är nödvändigt att utsätta dem för stressen.

Beatrice Gull som i flera år gått på sina syskonbarns luciafirande på en annan förskola i Tyresö är dock tveksam till om så många barn verkligen upplever att luciafirande med föräldrapublik är stressande.

– Min erfarenhet är att det här är något som barnen ser fram emot, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.