ANNONS

Föräldrar protesterar mot skolplaner i Täby kyrkby

Skolvalet blev en kalldusch.
Föräldrar skolplaner i Täby kyrkby.
Föräldrar i Täby kyrkby protesterar mot intagningsstoppet till förskoleklassen på Midgårdsskolan och planer på att lägga ner mellanstadiet på Kyrkskolan och lågstadiet på Midgårdsskolan.
ANNONS

I dagsläget har både Midgårdsskolan och Kyrkskolan elever från förskoleklass till årskurs 6. Nu finns en stor föräldraoro för att skolledningen vill göra om Kyrkskolan till lågstadium och Midgårdsskolan till mellanstadium.

– Jag tror det skulle vara jättebra, säger Anna Ronquist, som är rektor på både Midgårdsskolan och Kyrkskolan och ser både pedagogiska och ekonomiska vinster i förändringen.

Rektor Anna Ronquist har redan beslutat att Midgårdsskolans förskoleklass flyttas till Kyrkskolan från i höst. Flera föräldrar med berörda barn har upprört protesterat mot intagningsstoppet som presenterades som ett faktum inför skolvalet.

”Om de vill lägga ner två halva skolor måste de riva upp beslutet och starta om processen och involvera föräldrarna från början”

Klasslärare läckte planer

När Anna Ronquist och Susanna Falk, barn- och grundskolechef i Täby kommun, i tisdags bjöd in till ett öppet möte kom många upprörda föräldrar. Flera av dem ifrågasatte rektor Anna Ronquist uppfattning om att bristen på information egentligen var ett utslag av att hon tyckte att omorganisationen först och främst är en inre angelägenhet för skolledning och personal.

En pappa ifrågasatte då att eleverna – till skillnad från föräldrarna – redan fått veta att det ska ske en stor omorganisation. Han sa att hans dotter hade kommit hem i måndags och berättat att klassläraren sagt att ”från och med i höst kommer lågstadiet gå på Kyrkskolan”.

Rektorn förtegen

Till Mitt i Täby vill rektor Anna Ronquist först inte ens bekräfta att den inriktning som skolledningen arbetar utifrån är att Midgårdsskolan ska ta emot elever i årskurs 4-6 och Kyrkskolan F-3. En förändring som kan ske redan till hösten om beslut tas, enligt vad barn- och grundskolechefen Susanna Falk uppgav på föräldramötet.

Är inriktningen att omorganisera så att de lägre åldrarna går på Kyrkskolan och de äldre eleverna på Midgård?

– Det finns olika spår som vi diskuterar. Det vi inte vill ha är en enparallellig skola utan det ska finnas minst två klasser i varje årskurs. Då har vi tittat på olika lösningar, förklarar Anna Ronquist, som framhåller att prognoserna visar att det blir färre skolbarn i kyrkbyn.

ANNONS

Men lutar det åt att det ska bli ett lågstadium och ett mellanstadium?

– Vi har de diskussionerna på skolan, absolut, säger Anna Ronquist till sist.

När kan det tidigast ske att barnen i trean på Kyrkskolan måste byta till Midgård?

– Det har jag jättesvårt att svara på eftersom det inte är ett beslut än.

Kan det bli redan till hösten?

– För min del kan det vara till hösten, för min del kan det vara om fem år. Lokaler finns. Det finns utrymme. Allt det fysiska finns.

Beslutet inte juridiskt hållbart?

Men än är inte sista ordet sagt om intagningsstoppet till Midgårdsskolan. Föräldrarnas ifrågasättandet av beslutsgången har gjort att kommunens jurister denna veckan fått lägga pannorna i djupa veck. Det kan vara så att rektor Anna Ronquist har tagit ett förhastat beslut, som inte är juridiskt hållbart.

Och för alla barn, som nu går i trean, riskerar det att bli en orolig vårtermin i väntan på klara besked.

– Vi har faktiskt valt skola för våra barn. Det skolvalet kan inte rektor bara köra över. Om de vill lägga ner två halva skolor måste de riva upp beslutet och starta om processen och involvera föräldrarna från början, tycker en mamma, som oroar sig för att hennes barn tvingas byta skola i höst.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.