Föräldrar rasar mot stora klasser

Flera föräldrar har reagerat på nyheten om att Rålambshovsskolans sjätteklassare kan växa upp mot 30 elever. Och många har förslag på lösningar.

– Om man som ansvarig rektor inte gör sitt yttersta för att informera om vad som är på gång känns det som om man vill dölja något obekvämt, säger Joakim Homrighausen, vars son går på Kullskolan i Kristineberg och ska börja Rålambshovsskolan till hösten.

– Vad händer om fyra år när effekterna av det här beslutet börjar märkas av? Det kommer ju kosta betydligt mer att hjälpa barn som har hamnat i kläm i för stora klasser när de går ut nian än att göra något nu, säger han.

Som Lokaltidningen Mitt i berättade i en artikel för ett par veckor sedan menar rektorn för Rålambshovsskolan, att storleken på klasserna inte påverkar studieresultatet, och att större sjätteklasser är nödvändigt för täcka behovet av skolplatser på Kungsholmen.

Hon säger även att skolan har varit öppen med att klasserna kan växa, något som flera föräldrar inte håller med om.

Bland de föräldrar som har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i efter artikeln ger flera förslag på olika lösningar för att komma till rätta med vad de upplever som ett problem.

Någon vill sätta press på Rålambshovsskolan för att minska antalet elever, någon annan vill att barnen går kvar i sina nuvarande skolor – om det finns plats.

En av dem är Ann af Geijerstam, som också har en son på Kullskolan.

– Det är ju en liten skola som skulle ha möjlighet att ha kvar eleverna. Det skulle underlätta för belastningen på övriga skolor och barnen får ha kvar samma lärare, säger hon.

På Kullskolan pågår dessutom en omfattande renovering, som ska vara klar ­i augusti. Då finns det möjlighet att ta in fler barn i lokalerna.

Men Gunnar Bohlin, grundskolechef vid utbildningsförvaltningen, är tveksam till förslaget.

– Vi diskuterade det i höstas men kom fram till att om femmorna skulle vara kvar kunde det bli svårt med plats för 6-åringarna, säger han.