Föräldrar rasar mot uppsägningar

Föräldrar på Äppelgårdens förskola har skrivit under ett protestbrev mot att två omtyckta anställda slutar.

Äppelgården är en liten förskola i Enskededalen med bara tre anställda. Två av dem, en förskollärare och en barnskötare, har nu valt att säga upp sig. Beslutet har väckt bestörtning hos förskolans föräldrar.

– Det här är två väldigt bra personer som kan väldigt mycket. Jag är övertygad om att de egentligen hade velat stanna kvar, säger Nina Norrgård med en 3-årig son på dagiset.

I ett kritiskt brev, underskrivet av 23 föräldrar, anklagas ledningen för Dalens förskolor för att ha tvingat bort de båda anställda.

Bakgrunden ska vara olika synsätt på den pedagogiska verksamheten.

Den berörda förskolläraren Anna-Kaisa Kotirinta bekräftar delvis bilden.

– Jobbar man i ett arbetslag är det viktigt att det finns en god energi på arbetsplatsen. Om man tystas ner och blir motarbetad mår man inte bra och då måste man gå vidare. Men det gör ont i mig att behöva lämna de här barnen, säger hon.

Flera föräldrar tänker nu flytta sina barn till andra förskolor.

– Vi bor i Hökarängen men hade tänkt låta vår dotter gå kvar på Äppelgården eftersom den är så bra. Nu har vi tagit en plats här i Hökarängen i stället, säger Anna Lindqvist.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt ansvariga för Dalens förskolor. I ett mejl till en av föräldrarna skriver verksamhetschefen: ”Vi är helt eniga om att den pedagogiska verksamheten ska utvecklas på förskolan Äppelgården”.

Lastbilsförare körde efter åtta öl

Söderort/Huddinge Södertörns tingsrätt verkar just nu ha ett särskilt gott – eller ont – öga till lastbilsförare. Mellan 24 och 26 juli dömdes fem olika förare för trafikbrott begångna bakom ratten på lastbilar. Förseelserna begicks i Bagarmossen, Huddinge (två fall), Västberga och Haninge. På Forelltorget i Huddinge ertappades en förare som dagen innan hade druckit åtta stycken 7,2-procents starköl. Han bedömde själv sin bilkörning som bra – men det gjorde inte polisen, som fann att alkoholhalten i mannens blod var klart över det tillåtna. Övriga fyra dömdes för att ha kört för fort. Samtliga dömdes till böter.

Söderort På fredag har två fria teatergrupper i söderort premiär för nya föreställningar. Unga Tur i Kärrtorp spelar Under Tiden, om samhällets klyftor och gränser med fokus på den vita medelklassen.

Samma dag har feministiska PUMA Scenkonst premiär för föreställningen Sophie på Moment:teater i Gubbängen. Den är en uppgörelse med Rosseaus uppfostringsroman Émile och dess kvinnosyn.

Teaterduell i Söderort – två premiärer på fredag