Föräldrar rasar efter skolbesked

Oron gäller bland annat om eleverna får behöriga lärare på "Nya Röllingbyskolan".
Oron gäller bland annat om eleverna får behöriga lärare på "Nya Röllingbyskolan".
En storm har brutit ut bland föräldrar i Österåker som oväntat fått sina barn placerade i "Nya Röllingbyskolan" dvs Prolympiaskolan som kommunen nyligen tagit över. "Informationen har varit urusel".

– Han är rätt ängslig av sig. Han kommer att bli helt förstörd, säger Martin Jarlstam, pappa till sexårige Caspian som först fick veta att han skulle få gå i samma skola som storasyster.

Nu är det ändrat. I stället för Sjökarbyskolan ska Caspian gå i förekoleklass på Prolympiaskolan, eller Nya Röllingbyskolan, som den numera kallas sedan den hastigt tagits över av kommunen.

– Jag har inte berättat för honom ännu…

Familjen Jarlstam är inte ensamma. På sociala medier bubblar det av missnöje sedan fler elever placerats på Prolympia/Nya Röllingbyskolan, mot sina viljor.

– Vi hade sökt Tråsättraskolan, men Casper hamnade på Prolympiaskolan, säger Lindha Källström Liljecrantz och konstaterar att hennes son nu får 4,2 km till skolan i stället för 500 meter.

– Alla hans vänner, varenda en, hamnade på Tråsättraskolan. Det klart att han tycker det är skitjobbigt!

Dålig information

Malin Borelius Söderman dotter Hannah har också placerats på Prolympia:

– Vi blev väldigt upprörda. Inte för att hon placerats på skolan utan över hur det har hanterats.

– Det har inte varit någon som helst information från kommunen innan skolvalet om att det funnits för få platser på skolorna.

Beskedet om placeringarna fick föräldrarna i måndags (24/4). Dagen därpå, i tisdags, kom en inbjudan till ett informationsmöte som skulle äga rum redan dagen därpå, i onsdags (26/4).

– Jag kan inte riktigt förstå varför man ska göra så många barn illa. Åtminstone 90% av föräldrarna på mötet var upprörda och ingen ansvarig politiker var på plats som kunde svara på hur detta kunnat ske, säger Lindha Källström Liljecrantz.

Hur var mötet?

– Aggressivt. Det var riktigt upprörda känslor, säger Malin Borelius Söderman.

Bland föräldrarna finns även missnöje eftersom man upplever att kommunen använt närhetsprincipen godtyckligt när man placerat barnen. Dessutom finns tveksamheter när det gäller kvalitén på Prolympia, även om skolan fått en ny rektor.

– Prolympia har haft ett dåligt rykte, att de saknat behöriga lärare och så. Det känns tveksamt om de ska kunna lyfta sig, säger Malin Borelius Söderman.

– Jag är försiktigt hoppfull, men vi kommer att ha ögonen på skolan – helt klart.

”Vi kommer att ha ögonen på skolan”

Inte bara föräldrar som fått barn placerade på Prolympia som är missnöjda. På Skärgårdskolan är det så smockfullt att det hindrar ny inflyttning i området berättar Niklas Gustafsson. Han och hans familj i Runö Backe står precis i begrepp att skriva kontrakt på ett hus i Skärgårdsstad, men flytten hindras eftersom deras 6-åriga dotter inte fått plats på Skärgårdsstadsskolan.

Vill ha paviljonger

– Jag tycker det är för jävligt! Det är riktigt illa. Skolan har redan sex elever för många. Då får de väl ställa dit en paviljong.  Man kan ju inte ha det så att man måste säkra en skolplats innan man flyttar, säger Niklas Gustafsson som nu kan tvingas hoppa av husköpet.

Paviljonger hade även kunnat ordna problemet med platsbrist på Tråsättraskolan som gjort att elever flyttats till Prolympia, tycker Lindha Källström Liljecrantz:

– Jag kan inte förstå att man inte kan planera bättre när man i stort sett vet man hur många barn det är och att de vill gå i skolan nära där de bor.

 

LÄS MER:

Kommunen tar över krisande friskola

 


 

Många reaktioner på sociala medier

”Samma här med blivande 7:or. Tydligen ska kommunen ta över driften av skolan 1/5 och behöver fylla den med elever. Upprördheten är stor och vi här i Margretelund kommer inte acceptera. Så här får det inte gå till!!”

”Många ledsna blivande 7:or i Margretelund! Helt galet och behöva åka till en skola flera km bort när man bor nära Tråsättraskolan. Vad hände med valfriheten nu när de blir tvångsplacerade?”

”Samma här, vi bor ett stenkast från Tråsättra och fick plats på fd Prolympia…… ? Inte roligt men de ska ha info möte ikväll. Hoppas många kommer dit.”

”Men jösses! Vad är detta?! Har de blivit tokiga??? 

”Fick höra igår att mitt barnbarn som bor i Lervik ska till Prolympia, där kan man tala om lång skolväg!”