Föräldrar rycker in efter droglarm

Ungdomens hus i Rinkeby stängdes i maj efter larm om drogförsäljning.
Ungdomens hus i Rinkeby stängdes i maj efter larm om drogförsäljning.
Snart öppnar Ungdomens hus i Rinkeby igen.
Nu ska föräldrar rycka in och se till att arbetsmiljön blir säker efter att droglarm stängde gården för en månad sedan.

Inom de närmaste veckorna kommer Ungdomens hus i Rinkeby att öppna igen.

Ungdomsverksamheten i Ungdomens Hus i Rinkeby stängdes den 1 maj eftersom arbetsmiljön inte kunde garanteras. En större grupp drogpåverkade ungdomar kom in på ungdomsgården och personalen befarade att drogförsäljning skulle flytta in i lokalerna.

Nu har ett föräldraråd bildats, som ska vara delaktig i verksamheten. Där deltog förra veckan ett 50-tal föräldrar, enligt enhetschef Stefan Lindström.

Föräldrar ska driva ungdomskaféet

– Föräldrar kommer vissa dagar i veckan att vara på ungdomsgården. Det finns även planer på att föräldrar en del dagar i veckan driver kafeterian i huset, säger Stefan Lindström.

Ett exakt datum för återöppnandet av  fritidsgården kommer först efter att personalen haft möte med föräldrarådet.

– Föräldrarna vill inte att ska öppna förrän vi haft ett möte tillsammans med dem.

”Föräldrarna vill inte att vi öppnar förrän vi haft ett möte tillsammans”

Arbetsmiljön ska också garanteras genom personalförstärkning. I nuläget finns två heltidsanställda för ungdomsverksamheten och fem deltidsanställda. Samtliga kommer nu att gå upp till heltid.

– Sedan kommer vi att få förstärkning av ytterligare ett par anställda, cirka tre stycken.

Mycket av personalens energi har tidigare gått åt till att bevaka lokalen på 3000 kvm, enligt Stefan Lindström. Med förstärkning från föräldrarna hoppas han att det ska bli lättare att garantera arbetsmiljön.

– Det är synd om de ungdomar som drabbas av det här och inte har någonstans att vara. Varje dag får jag frågor från ungdomar om när vi ska öppna, säger Stefan Lindström.

Fram till att gården åter öppnas fortsätter utomhusaktiviteter. När Ungdomens hus öppnar igen inom kort kommer de även att hålla öppet lokalerna under sommaren.