ANNONS

Föräldrar om slopad heltid: ”Svårt som det är”

Mamma Sanne Neiberg med barnen Belle och Casper i Spånga lämnar barn på förskolan.
Sanne Neiberg med barnen Belle och Casper.
Alliansens förslag om sänkt maxtid i förskolan för barn till föräldralediga får stöd hos förskolepersonal. Men Spångas föräldrar är tveksamma.
ANNONS

– Det är viktigt att umgås med sina barn men samtidigt så klarar man inte så mycket när man är hemma själv med flera barn. Det blir ganska körigt, säger Mecit Ciftci, som har barn på förskolan Hattstugan i Spånga.

Här, precis som på Stockholms övriga förskolor, råder 40 timmarsveckor för barn till föräldralediga. Men redan 1 februari nästa år kan maxtiden sänkas till 30 timmar. Det har gett upphov till starka känslor. Förskolepersonal är positiva men föräldrar har blandade åsikter och förslaget har kallats för en kvinnofälla då det inte tar hänsyn till nyförlösta kvinnor. 

Mamma Sanne Neiberg med barnen Belle och Casper i Spånga lämnar barn på förskolan.

40 timmar på förskolan för barn med föräldralediga föräldrar kan sänkas till 30 timmar. Mamma Sanne Neiberg med barnen Belle och Casper i Spånga lämnar barn på förskolan. Foto: Anna Z Ek.

Spångabon Sanne Neiberg är kluven kring förslaget.

– Syftet är bra om barngrupperna är för stora på förskolan. Men det är samtidigt svårt att få ihop pusslet som det är. Redan nu ska lämning och hämtning matchas med sov- och mattider. Och man är ju föräldraledig för att ta hand om sitt barn, det är ju därför man är hemma, säger hon.

”Förskolan inte till för barnpassning”

Skolborgarråd – Lotta Edholm

Skolborgarråd Lotta Edholm (L) vill se förslaget gå igenom. Foto: Anna Z Ek.

Förslaget om att sänka maxtiden kommer från Alliansen som redan före valet hade det som löfte. Enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (L) är en sänkt maxtid till för att visa att förskolan inte är till för förvaring utan pedagogik.

ANNONS

– Vi vill öka förskolans resurser och satsa på personalens löner och arbetsmiljö. Vi vill återgå till 30 timmar per vecka för föräldraledigas barn för att satsa på pedagogik, inte barnpassning, sa hon till Mitt i före valet.