ANNONS

Fler föräldrar vill vaccinera mot mässling

Mässling.
Mässling.
Efter förra säsongens utbrott av mässling i Järva har fler föräldrar valt att vaccinera sina barn än tidigare.
– Vi har märkt att fler föräldrar frågar om vaccinet, säger Nina Rejdemyr, enhetschef för BVC i Husby.
ANNONS

Mässlingsutbrottet i Västra Götaland har ännu inte fört med sig några konstaterade fall i Stockholmsområdet. Förra året diagnotiserades flera fall av sjukdomen i Järva under det första kvartalet 2017.

Mässling är väldigt smittsamt, och det kan räcka med att någon som är sjuk hostar eller nyser för att viruset ska spridas via luften.

På barnavårdscentralen i Husby erbjuds alla barn vaccin mot mässlingen enligt det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Vi kan även ge en spruta tidigare om man ska ut och resa till exempel. Då rekommenderar vi att man vaccinerar barnet eftersom mässling smittas så snabbt, säger Nina Rejdemyr, enhetschef för BVC i Husby.

Inga fall än i år

Än så länge har de inte fått in något rapporterat fall av mässling i Husby och Akalla.

– Vi har temagrupper inne på öppna förskolan där vi bland annat pratar om barn och infektioner. Nu under februari kommer vi att ha fokus på mässlingssmittan, säger Nina Rejdemyr.

Just nu håller hon på att sammanställa förra årets statistik över hur många barn i Järva som vaccinerades mot mässling, men hon får en känsla av att antalet föräldrar som väljer att vaccinera sina barn mot mässling har ökat.

ANNONS

Låg vaccinationsgrad

Järva tillhör det område som har en mycket låg vaccinationsgrad, och sedan förra årets mässlingutbrott har barnavårdscentralerna i Järva arbetat mycket med information för att få fler föräldrar att vaccinera.

– Vi har föräldrar som tackar nej, och vi har föräldrar som väljer att vänta med vaccinet, men vi har allt fler som säger ja, säger Nina Rejdemyr.

För att du inte ska riskera att bli smittad krävs att du antingen redan har haft sjukdomen, eller att du är vaccinerad. Blir du smittad tar det ungefär två veckor efter att du smittats innan du blir sjuk.

Bör ha fått två doser vaccin

För fullgott skydd mot mässling bör man ha fått två doser vaccin. Barn som har vuxit upp i Sverige och är födda efter 1982 har fått två doser genom det allmänt vaccinationsprogrammet. Är du född tidigare kan det hända att du bara har fått en dos, och kan därför behöva komplettera med ytterligare en.

Fakta

Behöver jag vaccinera mig?

Om du är har vaccinerats mot mässling eller redan haft sjukdomen behöver du inte vaccinera dig igen.

Om du är osäker på om du blev vaccinerad som barn:

Du kan få vaccin på alla vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

Kontakta mottagningen innan, så att du är säker på att de har tillräckligt med vaccin. Utöver vaccin mot mässlingen innehåller dosen även vaccin mot röda hund och påssjuka eftersom det inte finns något vaccin enbart mot mässlingen.

Du betalar själv avgiften för vaccinet.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden
Fakta

Symptom på mässling

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

  • Hög feber.
  • Torrhosta.
  • Utslag på kroppen.
  • Irriterade och ljuskänsliga ögon.

Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: Källa: 1177 Vårdguiden
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.