ANNONS

Föräldrar inte välkomna på barnens skolavslutningar i år

Skolavslutning utan föräldrar i Sollentuna i år
Någon traditionell skolavslutning blir det inte på Sollentunas kommunala skolor i år. Det har coronaviruset satt stopp för.
På grund av coronaviruset ställer Sollentunas kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium in alla traditionella avslutningar.
Anhöriga uppmanas att inte samlas på skolgården utan att i stället fira hemma.
ANNONS

– Ja, i år måste vi göra saker på ett annat sätt än tidigare. För att minska smittspridningen kommer familj, släkt och vänner inte att kunna möta och gratulera elever på skolgården vid skolavslutningen. Firandet av studenten eller eleven får ske hemma, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Det har sedan länge stått klart att allt traditionellt studentfirande på samtliga kommunala gymnasieskolor i Stockholms län ställs in med anledning av covid-19, efter ett gemensamt beslut som kommunerna i länet har fattat.

Digitalt studentfirande

I början av maj kom beskedet att studentfirandet på Rudbeck trots allt inte ställs in helt utan delas bara upp i två dagar, den 8 och 9 juni, och sker i mindre grupper utan släkt och familj på skolgården. Rudbecks gymnasiums studentavslutning kommer att vara uppdelad på två dagar, den 8 och 9 juni, och anhöriga och vänner bjuds inte in till skolan utan får i stället följa händelsen live digitalt.

Nytt besked till studenterna: Det blir utspring på Rudbeck

Större traditionella avslutningar är alltså alltjämt inställda, och det gäller även Sollentunas kommunala förskolor och grundskolor.

Det innebär att skolorna inte kommer att ta emot utomstående så som vårdnadshavare och släktingar på avslutningarna. I stället hålls skolavslutningar i mindre sammanhang, där bara elever deltar.

”Vi behöver hjälpas åt”

Vissa grundskolor har enligt tradition haft ett särskilt firande, utöver skolavslutningen, för de elever som slutar årskurs 9. Inte heller dessa firanden kommer att genomföras denna termin.

– Vi behöver hjälpas åt och ta ett gemensamt ansvar för att minimera tillfällena då vi har svårt att hålla fysiskt avstånd. På så sätt kan vi tillsammans minska smittorisken, säger Linda Ekstrand, förvaltningschef för utbildningskontoret.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.