Föräldrar varnas efter ofredande

En flicka på väg till skolan blev kommenderad att hoppa in i okänd mans bil, enligt en polisanmälan.

Nu har rektorn på Kumla skola gått ut med ett varningsbrev till alla föräldrar.

Det var när flickan befann sig på Skolvägen vid Trollbäckens IP som en vit skåpbil rullade fram bredvid henne. Enligt anmälan till polisen hörde flickan först inte vad föraren sa, eftersom hon hade hörlurar på sig, men när hon tog av dem hörde hon att han sa åt henne att hoppa in.

Flickan blev rädd och sprang iväg. I skolan berättade hon vad som hänt.

Björn Åkerblom, rektor Kumla skola har tagit händelsen på allvar och informerat alla föräldrar med barn på skolan. Han har också skickat informationen vidare till personal på andra skolor och bett personalen på sin egen skola att vara extra vaksam.

– Vi har ett körschema som vi handlar efter när något sådant här händer, vilket känns bra, säger han.

I brevet ber Björn Åkerblom föräldrarna prata med barnen om att aldrig ge sig i lag med någon de inte känner. Han rekommenderar också föräldrar att antingen skjutsa barnen till skolan eller se till att de går med andra barn.

– I det här fallet gjorde ju flickan precis som man ska, hon sprang därifrån, men man vet ju inte om alla gör så, säger han.

Även Tyresös närpolis har blandats in. Conny Hellqvist, närpolisbefäl, säger dock att det inte kommer att leda till att man patrullerar Trollbäcken extra mycket.

– Vi är medvetna om vad som hänt och vi tittar efter den typen av fordon som mannen uppgetts ha kört, men det finns ju en och annan av bil av den typen där ute.

– Som läget är nu är sannolikheten att vi hittar någon liten. Det bästa är om de som bor eller vistas i området meddelar oss om de ser något misstänkt, säger han.

Den okände föraren misstänks för ofredande. Förra året polisanmäldes 21 fall av ofredande mot barn och ungdomar i Tyresö. 11 var riktade mot pojkar, 10 mot flickor.

Vi tittar efter den typ av fordon som mannen uppgetts ha kört.Conny hellqvist, närpolisbefäl