Föräldrar vill hitta ny rektor

Rektorns beslut står fast – han lämnar Näsbypark. Nu kräver föräldrarna att få vara med och rekrytera ny rektor.

– Vi är djupt oroliga, säger en av dem.

För några veckor sedan kom beskedet från Thomas Beckman, populär rektor på fyra skolor i Näsbypark. Han tänker sluta. Anledningen är att han varit missnöjd med Täby kommuns utbildningsledning. Lärarna har protesterat med ett öppet brev och sagt att de känner sig svikna av kommunen. Enligt brevskrivarna har Thomas Beckman varit en viktig resurs som ”slarvats bort” av Täby kommun.

Även föräldrarna har protesterat. Dels via mejl till kommunen och dels genom en Facebook-grupp med nästan 300 medlemmar. En av dem är Staffan Tilly.

– Vi är djupt oroliga för Näsbyparksskolans framtid. Thomas Beckman har betytt så oerhört mycket för färdriktningen där. Vi vill att det här ska få fortsätta vara en bra kommunal skola, säger Staffan Tilly.

Han är med i en grupp på ungefär fem personer som beslutat att jobba extra hårt med frågan om Näsbyparksskolans framtid. De vill nu att skolans föräldrar ska få vara med och hitta en ny rektor.

– Vi hoppas att kommunen ska vara ödmjuk och låta oss vara med i rekryteringsprocessen, säger han.

Eva Wittbom (FP), ordförande i barn- och grundskolenämnden är tveksam till förslaget.

– Alla intressenter ska höras. Men jag har svårt att se varför rekryteringen skulle skötas på annat sätt än den vanligtvis görs, säger hon.

Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, känner inte till någon kommunal skola där rektorn rekryterats av föräldrarna.

– Det är kommunen som gör rekryteringen med skälig hänsyn till synpunkter från föräldrarna, säger hon.

I juni jobbar Thomas Beckman sin sista dag på Näsbyparksskolan.