ANNONS

Här åker föräldrarna moppekaravan för att få stopp på rånen

Moped rån sollentuna karavan föräldrar sollentunatipset
Totalt upp emot 100 föräldrar slöt upp till första kvällens karavaner. Målet är att skapa en trygg miljö där ungdomarna kan åka moppe ifred.
Efter stölder och mopedrån tröttnade Sollentunaföräldrarna.
Nu börjar de köra moppekaravaner på kvällarna för att skapa trygghet.
– Vi vill att ungdomarna ska kunna vara ute och åka moppe utan att vara rädda, säger en av initiativtagarna Linda, vars son blev rånad för två veckor sedan.
ANNONS

I Facebookgruppen ”Sollentunatipset!”, där Sollentunabor delar med sig om tips och informerar varandra om vad som händer i kommunen, har diskussionerna under sommaren i hög grad handlat om mopedrån.

Flera föräldrar har vittnat om hur deras barn utsatts för fullbordade eller försök till stölder och rån. Händelserna beskrivs på liknande sätt: en grupp pojkar eller unga män kommer fram och hotar till sig mopeden.

Sonen vågar inte ge sig ut själv

Till slut fick flera föräldrar i Facebookgruppen nog. En av dem var Linda. Hennes son blev drabbad för två veckor sedan.

–  Han känner väldigt otrygg och orolig nu. Han går ogärna ut själv, utan på kvällarna kommer hans kompisar hit och hämtar honom om de ska någonstans. Det här sätter sina spår, säger hon.

Efter att hon skrev om händelsen i ”Sollentunatipset!” fick hon kontakt med andra föräldrar med liknande erfarenheter. De bildade en separat grupp för diskussioner om problemet.

Vuxna samlades i mopedkaravan

Där väcktes tanken om att föräldrarna själva skulle ge sig ut på vägarna.

– Vi vill vara ute, synas och skapa en tryggare tillvaro för våra ungdomar, säger Linda.

moppekaravan sollentuna ica norrviken föräldrar mot mopperån

Den ena moppekaravanen utgick från Ica Norrviken. Tiotals föräldrar slöt upp för att försöka få ett slut på mopedrånen i området.

ANNONS

”Moppekaravanen” gav sig ut på sin första patrull i måndags kväll. Runt 50 vuxna dök upp vid Ica Maxi i Häggvik och ungefär lika många vid Ica Norrviken.

– Vi är oerhört glada och tacksamma att så många sluter upp, säger Linda.

Patrullerar kvällstid genom kommunen

Sen avgick tåget. Längs vägen morsade de på lokala polisen och bjöds på fika av Pingstkyrkan och personalen på Ica i både Norrviken och Häggvik.

Enligt Linda gick första turerna lugnt till förutom ett möte med vad hon menar är de skyldiga ungdomarna. Hon vill inte beskriva det i detalj. På grund av att hennes son tidigare blivit utsatt vill hon inte heller medverka med fullständigt namn och bild.

Vuxna mopedister på patrull i Sollentuna

Vuxna mopedister patrullerar.

Karavanerna har sedan fortsatt flera kvällar under veckan. De har patrullerat genom Rotebro, Norrviken, Viby, Häggvik, Helenelund, Edsberg och Vaxmora.

”Ska inte bli ett medborgargarde”

Linda ser inget slut på projektet.

– Jag tycker vi borde fortsätta med det här hela tiden. Att vi vuxna ser till att vara ute mycket mer, blir mer engagerade och syns mer i samhället överlag. Vuxenfrånvaron gör att de som inte riktigt vill följa lagen har en större möjlighet att göra som de vill, säger hon.

Men tanken är inte att med ljus och lykta jaga förövare, utan att ha ögonen öppna och ringa 112 vid pågående brott.

– Det ska absolut inte bli något medborgargarde, det vore helt fel. Det handlar om att se till att ungdomarna kan vara ute och åka moppe utan rädsla att bli rånade, säger Linda.