Föräldrarnas krav: Rädda BB Sophia

Sedan starten har BB Sophia gått med ungefär 180 miljoner kronor i förlust. Därför läggs verksamheten nu ner.
Sedan starten har BB Sophia gått med ungefär 180 miljoner kronor i förlust. Därför läggs verksamheten nu ner.
Beskedet att BB Sophia läggs väcker oro och ilska hos föräldrar. En protestgrupp på Facebook har lockat flera tusen medlemmar och många kräver att förlossningskliniken ska få vara kvar.

Praktikertjänst, som driver BB Sophia, säger upp vårdavtalet med Landstinget och stänger kliniken. Det eftersom bolaget dras med stora ekonomiska problem.

Beskedet har upprört både personal och föräldrar. En protestgrupp på Facebook har på kort tid lockat över 2500 medlemmar. En av de som gått med i gruppen är Sofia Månsson. I september förra året födde hon sin son på BB Sophia.

– Jag känner mig helt bedrövad, det är så sorgligt, säger hon.

Sofia Månsson berättar att hon valde att föda på BB Sophia för att hon hört mycket gott om kliniken. Hennes förlossning gick inte helt som planerat, hon gick över tiden och födseln fick sättas igång med mediciner. Trots det kände hon sig alltid mycket trygg, det tack vare personalen på BB Sophia och den stämning som fanns där.

– Vi behandlades kungligt, det var lugnt och fridfullt och personalen tog sig verkligen tid. Det är jätteviktigt att man kan slappna av under en förlossning, och där kände jag mig trygg, säger Sofia Månsson.

Hon menar att BB Sophia fungerar som ett moderna och mer intimt alternativ till de stora förlossningsklinikerna. Att det läggs ned känns som att förlossningsvården tar ett steg bakåt.

– När vi först kom dit kände min kille och jag att det nästan var för bra för att vara sant, och det var det kanske också. Men vården borde få vara för bra för att vara sann, säger hon.

I Facebookgruppen kräver nu många att landstinget går in och ordnar så att kliniken får vara kvar. En protestlista mot nedläggningen har fått över 2300 underskrifter.

Tanken är att verksamheten på BB Sophia ska fortlöpa under den sex månader långa uppsägningstiden. Enligt praktikertjänst finns det dock en risk att man kan tvingas stänga tidigare.