ANNONS

”Det går att förändra – även om det tar tid”

Tar tid, men det går - ge inte upp.
Tar tid, men det går - ge inte upp.
Ilyas Hassan bidrog till en regeländring som hjälper barn från Somalia med en svensk förälder att lättare få svenskt medborgarskap.
Nu berättar han för första gången om det arbetet och hoppas att fler ska inspireras.
– Det är viktigt att fler ser att det går att göra förändringar, säger Ilyas Hassan.
ANNONS

Ilyas Hassans storebror Abdirahim Hassan sköts till döds under en resa i Somalia som han gjorde tillsammans med Vänsterpartiet 2013.

Förutom ett stort sorgarbete så startade ett annat omfattande arbete för Ilyas Hassan.

Hans bror mördades

Hans bror hade gift sig i Somalia och hans fru väntade barn när han mördares. Eftersom Sverige inte godkänner handlingar från Somalia var giftermålet inte giltigt i Sverige. Abdirahim Hassans son som föddes efter att Abdirahim mördades fick inte svenskt medborgarskap.

Ilyas Hassan, som när det inträffade bara var 21 år, engagerade sig fast besluten att hjälpa sin brorson. Några år senare visade det sig att han hjälp betydligt fler.

Skrev brev till minister

– Efter lite påtryckningar från mig valde Abdirahim Hassan kollegor i Vänsterpartiet att skicka iväg en skriftlig fråga, om hur barn som föds i Somalia och har en svensk förälder, påverkas av att man inte godkänner somaliska handlingar i Sverige, till justitieministern Morgan Johansson.

I ett svar skrev ministern att han gjort en regeländring så att detta inte drabbar fler barn framöver.

Sedan dess får alla barn som är födda efter 1 april 2015 och har en svensk förälder, svenskt medborgarskap.

– Även om man inte riktigt kan dra slutsatsen och säga att det var jag som gjorde att regeln ändrades så är jag övertygad om att jag i alla fall bidrog till det. Jag drev den här frågan redan under alliansens tid och fick inte gehör för det. Till slut gjordes i alla fall en regeländring.

Ungdomar i Järva ska inte tappa hoppet utan se att det går och göra förändringar

ANNONS

Ilyas Hassan

Anledningen till att han nu för första gången går ut och berättar om arbetet är, enligt honom, för att han vill visa andra att det går att förändra – även om det tar tid.

– Jag tror det är viktigt att belysa att det går och göra förändringar. Det tog några år men trots min unga ålder bidrog  jag till den regeländring som gjorts. Det är något som kommer påverka flera , även om det skulle behövas mer. Tror det kan vara bra för våra ungdomar i Järva att inte tappa hoppet och se att det går och göra förändringar.

Fortsätter kämpa

Regeländringen omfattar dock inte Ilyas Hassans brorson eftersom han föddes 5 maj 2014.

– Hade det funnits några övergångsbestämmelser hade denna lagändring gjort att min brorson kunnat få svensk medborgarskap, tyvärr är fallet inte sådant.

Därför fortsätter han att försöka påverka. 

– Jag kommer fortsätta kämpa för att alla barn ska ha lika värde och grundläggande rättigheter vilket även framgår i FN barnkonvention som Sverige förbundit sig till. Därför menar jag att Sverige är förpliktigad att se över detta och införa övergångsbestämmelser så att detta omfattar alla barn som är under 18 år. 

Ilyas Hassan är också en av talespersonerna för Förorten mot våld.

Fakta

Abdirahim

Abdirahim Hassan var från Husby och var aktiv i Vänsterpartiet och brann för politiken. Under en resa till Somalia 2013 som han gjorde till tillsammans med partiet sköts han till döds Mogadishu.

Paritets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, skottskadades i bröstet i angreppet.

ANNONS