ANNONS

Så förändras busstrafiken i söderort

buss
De grönblå satsar 160 miljoner på busstrafiken.
Den blågröna majoriteten satsar 160 miljoner på busstrafiken under nästa år.
För söderort betyder det en helt ny busslinje och att flera linjer får tätare turer.
ANNONS

Den 9 december börjar SL:s vintertidtabell gälla. Samtidigt passar SL på att utöka turtärheten på flera busslinjer. För hela länet handlar det om 127 000 nya avgångar under nästa år.

– Ordning och reda ger mer pengar till ny, utbyggd och förbättrad trafik. Ett lyckosamt arbete med att strama upp SL:s ekonomi under senare år har lagt en stark grund för framtiden. Det gör att vi nu kan gå fram med en stor och riktad satsning för utökad busstrafik som kommer att underlätta fler människors vardagspussel, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och ordförande SL i ett pressmeddelande.

Vill få fler att ställa bilen

Satsningen är ett sätt att få fler att välja kollektivtrafik framför bil.

– Satsningen ger fler bussturer redan om en månad. Det ska bli lättare för fler att avstå bilen. Framåt ska jag också jobba för att bussarna kommer fram snabbare, utan att fastna i köer. Den blågröna koalitionen prioriterar kollektivtrafiken. Det ska vara bekvämt och smidigt att resa kollektivt och trafiken blir mer klimatsmart, säger Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivtrafiklandstingsråd i pressmeddelandet.

Här är bussturerna som förändras i söderort:

Linje 134 Liljeholmen–Östbergahöjden

Tätare turer alla vardagskvällar. Dagens 30-minuterstrafik ersätts med 20-minuterstrafik mellan 20.30 och 22.00.

Linje 142 Telefonplan–Älvsjö station

Turtätheten ökar från 12- till 10-minuterstrafik för att bättre passa med tunnelbanan i rusningstrafik under högsommarperioden.

Linje 143 Älvsjö station–Högdalen

ANNONS

Under eftermiddagsrusningen mellan klockan 15.45 och 17.45 går bussarna med 12-minuterstrafik i stället för var 15 minut.

Linje 172 Norsborg–Skarpnäck

En ny tur från Norsborg mellan klockan 05.45 och 6.15 och en en ny tur från Skarpnäck mellan 5.30 och 6.00. Linjen får även två nya turer mellan klockan 19 och 20. Lördagar och söndagar förlängs 15-minuterstrafiken från 17 till 19 på grund av trängsel.

Linje 173 Skarpnäck–Skärholmen

En ny avgång på lördagar och söndagar från Skarpnäck. På söndagar förlängs 15-minuterstrafiken för att minska trängseln.

Linje 181 Skarpnäck–Farsta strand

30-minuterstrafiken på lördagar ersätts av 15-minuterstrafik mellan klockan 15.30 och 18.00 för att minska trängsel.

Linje 188 Gullmarsplan–Sköndal

Bussarna börjar gå var femte minut i stället för med sexminuterstrafik för att minska trängseln under morgontrafiken.

Linje 190 Centralen–Farsta strand

Linjen förlängs från Kilaberg till Hornstull med tanke på anknytningen till nattlinje 94. Hållplatsen Hornstull i riktning mot Farsta flyttas till Långholmsgatan.

Linje 704 Fruängen–Björnkulla

Två nya turer från Björnkulla på vardagar mellan klockan 14 och 15. En ny tur från Fruängen klockan 8.20. Detta för att minska trängsel när skolorna börjar och slutar.

NY: Linje 804 Strandängarna–Gullmarsplan

Linje 814 läggs ner mellan Strandängarna och Hedvigslund och ersätts av linje 804. Det blir dessutom en omfördelning från linje 805 till 804 och några av morgonens avgångar flyttas till linje 804. Linjen kommer inte att trafikera hållplatsen Norra Sköndal.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.