ANNONS

Förändring inför valet 2018 får kritik av S

valkuvert
Om ett år är det val.
Alliansen i Österåker ändrar spelreglerna inför valet nästa år för att gynna sig sig själv. Det hävdar S, som tror att de själva missgynnas om förslaget blir verklighet.
ANNONS

Inför valet nästa år föreslår Valnämnden i Österåker att kommunens två valkretsar slås ihop till en enda.

Förlaget innebär också att gränsen för att komma in i fullmäktige sätts till 2 procent av rösterna i hela Österåker, stället för som tidigare 3 procent i någon av de två valkretsarna Österåker Södra respektive Norra.

Bra för småpartier

– Vi tror att det är bra för demokratin och är eniga om det inom alliansen, säger Lotta Holmgren (M), ordförande i valnämnden i Österåker.

– Om man har två valkretsar och ett parti ligger på gränsen i den ena så kan det gå miste om ett mandat. Men om det är en krets slås alla röster ihop och då är det större chans att man får ett mandat.

Socialdemokraterna i Österåker är skeptiska:

– Det här kan rädda småpartierna, säger Ann-Christine Furustrand (S), oppostionsråd, som misstänker att sammanslagningen är ett trick för att gynna de minsta partierna i alliansen.

S saknar också ett tydligt skäl och en analys av den föreslagna förändringen.

– Man kan utreda saker in absurdum, men jag tycker kommunens resurser ska användas till det som behöver utredas, säger Lotta Holmgren.

Ändring i vallagen

Hopslagningen är möjlig efter en en ändring i vallagen 2015 som säger att en kommun som huvudregel bara ska ha en valkrets, men att kommuner med en befolkning över 36 000  (som Österåker) inte måste, men får ha fler valkretsar om de så önskar.

ANNONS

En spärr har också införts så att det krävs 2 % av rösterna om kommunen bara har en valkrets, och 3 % om en kommunen består av mer än en valkrets.

Skulle ditt parti, socialdemokraterna missgynnas med en valkrets?

– Ja, vi hade förlorat ett mandat om det varit bara en valkrets i senaste valet, säger Ann-Christine Furustrand (S).

I Österåkers fullmäktige finns efter valet 2014 elva partier representerade, vilket är ovanligt många om man jämför med övriga kommuner i landet.

Kommunen har varit indelad i två valkretsar åtminstone sedan valet 1998.

Fakta

Så kan en valkrets påverka valresultatet

Mitt i har låtit Valmyndighetens simulator beräkna hur mandatfördelningen skulle påverkats om det bara funnits en valkrets i Österåker i valet 2014. Enligt den skulle några partier gynnats något och andra missgynnats, medan övriga partier hade varit opåverkade:

S: hade fått 11 mandat (i stället för 12) = -1 mandat

ÖP: hade fått 1 mandat (i stället för 2) = – 1 mandat

MP: hade fått 5 mandat  (i stället för 4) = +1 mandat

SPÖ: hade fått 2 mandat (i stället för 1) = +1 mandat

Källa: Valmyndigheten
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.