Stora förändringar på fritidsgårdarna – personalen hotar lämna

Daniel Östborg, Henrik Uttermalm, Tomasz Berggren, fritidsgårdar Solna
Daniel Östborg, Henrik Uttermalm och Tomasz Berggren varnar för riskerna med förändringen.
Enbart kvällspass och jobb varannan helg – när öppettiderna på Solnas fritidsgårdar ska ändras berör det inte bara ungdomarna – en majoritet av personalen kan komma att lämna.

Solnas åtta fritidsgårdar för ungdomar mellan 13 och 19 år föreslås från och med höstterminen bara vara öppna på eftermiddagar och kvällar. Personalen kommer i stället för att som i dag varva dag- och kvällsjobb uteslutande att schemaläggas mellan klockan 13 och 22 fyra kvällar i veckan samt varannan helg. Samtidigt väntar neddragningar på timanställda. Personalen blev minst sagt förvånade när de i slutet av mars fick reda på planerna. För de drygt 20 anställda på fritidsgårdarna innebär förslaget en radikal förändring och de flesta kan komma att lämna sina jobb, enligt anställda som Mitt i har pratat med. De varnar för att förändringarna slår mot bland annat planering och de kulturprojekt som ungdomar jobbar med inom ramen för fritidsgårdarnas verksamhet.

Verkligheten ser inte ut så, vi träffar ungdomar från tidig morgon till sen kväll

Tomasz Berggren

– För arbetsgivaren verkar det här bara vara en förändring av arbetstider, men hela den verksamhet som byggts upp riskerar bli omkullkastad, säger Tomasz Berggren, filmkonsulent på fritidsgården Black Sheep.

Daniel Östborg, Henrik Uttermalm och Tomasz Bergrgren, fritidsgårdar, Solna

Motiveringen till förändringen är framförallt att anpassa öppettiderna till ungdomarnas behov. Det är helt fel tänkt, enligt personalen.

– Verkligheten ser inte ut så, vi träffar ungdomar från tidig morgon till sen kväll, och vi har redan i dag öppet kvällar och helger, säger Tomasz Berggren.

Daniel Östborg, fritidsgård, Solna

– Tillgängligheten och flexibiliteten kommer att försvinna när man låser verksamheten till kvällar. Det är fler ungdomar här innan klockan 18 än efter, säger Daniel Östborg, filmkonsulent på Black Sheep.

Henrik Uttermalm, fritidsledare, Solna

Verksamheten som vi bedriver kvällstid bygger på det jobb vi kan göra på dagtid

Henrik Uttermalm

Henrik Uttermalm, fritidsledare på Black Sheep, är orolig över att förändringen kommer att slå undan benen på hans arbete med ungdomarna.

– All verksamhet som vi bedriver kvällstid bygger på det jobb vi kan göra på dagtid, till exempel planering, underhåll, samverkan med skolan och skolbesök, säger han.

Vill att personalen stannar

Kultur-och fritidsförvaltningen har under våren förhandlat schemaförändringen med berörda fackförbund och just nu pågår individuella samtal med varje medarbetare. Vilka öppettider det blir på fritidsgårdarna från den 1 september är ännu inte spikat, men det blir ingen verksamhet innan klockan 13.

Katarina Påhlman, tf förvaltningschef för kultur-och fritidsförvaltningen, menar att nuvarande innehåll i verksamheten går att behålla trots nya scheman.

– Ur ett verksamhetsperspektiv ser jag inte att förändringen innebär några större förändringar för ungdomarna. För personalen gäller det om att hitta nya arbetssätt och att planera tillsammans med ungdomarna efter skoltid. Men ur personalens synvinkel har jag såklart respekt och förståelse för att det blir en stor förändring i arbetssituationen, säger hon.

Nästa vecka kommer hon att ha nya möten med all berörd personal.

– Vi vill verkligen att vår personal stannar och vi fortsätter att prata med dem.

Fakta

Åtta fritidsgårdar

  • I Solna finns åtta fritidsgårdar dit ungdomar mellan 13 och 19 år är välkomna. Det handlar om Black Sheep i Hagalunds arbetsplatsområde, Q-lan i Bergshamra, Kurage i Järvastaden, Torget i Bagartorp, Hagalundsparken i Hagalund, Solna ungdomscafé i Skytteholm, Byparken i Huvudsta och Hannebergsparken i Solna centrum.