Förare åtalas efter dödsolycka

Kvinnan var på väg över övergångsstället när hon blev påkörd av en lastbil. Nu har föraren åtalats för vållande till annans död.

Olyckan skedde mitt under eftermiddagsruschen den 21 november förra året.

Lastbilsföraren körde i låg hastighet på Årevägen och svängde in på Jämtlandsgatan, norr om Vällingbyrondellen. Det han inte såg var att en kvinna och hennes hund var på väg över ett övergångsställe direkt efter kröken. Han såg henne först när hon var framför bilen. Krocken var ett faktum och kvinnan föll till marken.

Lastbilsföraren rusade ut till den medvetslösa kvinnan, som blödde från nacken. Både föraren och ett vittne började med hjärt- och lungräddning, men kvinnan vaknade inte. Hon avled på sjukhuset drygt ett dygn senare.

Föraren själv menar att han först såg hunden springa över övergångsstället och att han koncentrerade sig på den. Han följde hunden med blicken och när han tittade rakt fram igen såg han kvinnan stå stilla mitt framför lastbilen. Då tvärnitade han, men eftersom det var blött på vägen gled fordonet framåt och träffade kvinnan.

Föraren har även uppgett att han inte hade kunnat göra på något annat sätt eftersom han reagerade snabbt på den uppkomna situationen. Han menar att han inte körde för fort eller vårdslöst.

Åklagaren anser att han visst körde vårdslöst och åtalar honom därför för vårdslöshet i trafik. Han åtalas också för vållande till annans död.

Både föraren och ett vittne började med hjärt- och lungräddning, men kvinnan vaknade inte.