Förare körde in i man vid busskur

En man stod och väntade på bussen när en skåpbil körde rakt mot busskuren. Mannen blev påkörd, flög i väg och landade flera meter därifrån.

Nu har skåpbilsföraren åtalats för olyckan.

Det var morgonen den 17 maj tidigare i år som olyckan hände.

Eddie Selander, som då jobbade på golfklubben i Fågelbro, körde på Stavsnäsvägen och var på väg att svänga vänster in på Fågelbrovägen när han upptäckte att en skåpbil höll på att köra om honom. Han försökte svänga tillbaka in på vägen – men det var för sent. Däcket exploderade när skåpbilen träffade bilens vänstra framdel.

– Jag hörde bara en stor smäll och sedan stod jag snett mitt på vägen, säger Eddie.

Men trafikolyckan slutade inte där. När Eddie Selander tittade mot den intilliggande busshållsplatsen, där två män väntade på bussen, såg han bilden som fortfarande plågar honom.

– Jag såg hur en person blev påkörd och flög rakt ner i diket, flera meter från busskuren.

Den påkörda mannen hade stått och tittat ner i sin mobiltelefon, men när han hörde ljudet av krocken tittade han upp. Då såg han hur skåpbilen kom körandes rakt emot honom. Det är det sista han kommer ihåg, enligt förundersökningen. När han återfick medvetandet låg han sju meter från busskuren.

I skåpbilen satt inte bara föraren, som är en man i 25-årsåldern.

– Jag hörde barn skrika i skåpbilen, säger Eddie Selander.

Det var förarens två barn, som satt i framsätet. De klarade sig utan skador.

En ambulanshelikopter förde den påkörda mannen till sjukhus. Hud hade skrapats av på ryggen, han hade brutit revben och fått ett kotkompressionsbrott på en bröstknota. Han fick också en stötskada på ena axeln. Ingen annan skadades mer än lindrigt vid olyckan.

Skåpbilsföraren, som tidigare har dömts för grovt rattfylleri och olovlig körning, har nu åtalats för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Han har förnekat samtliga brott och menar att han inte såg några tecken på att bilisten framför skulle göra en vänstersväng när han påbörjade omkörningen.

Eddie Selander har ett lantställe i närheten av olycksplatsen och tittar alltid mot hållplatsen när han åker förbi.

– Då ser jag alltid en figur som försöker springa undan skåpbilen i panik och som inte vet var han ska ta vägen. Men så blir han påkörd och flyger iväg och ner i diket. Man blir lite förstörd med mardrömmar och bilder man får upp i huvudet.

Det visade sig att han och den påkörde mannen var bekanta.

– Jag är väldigt glad att det gick förhållandevis bra för honom. Han hade tur, säger Eddie.

Lokaltidningen Mitt i har försökt att nå den påkörde mannen.

Föraren som körde in i busskuren blåste positivt vid första alkotestet efter olyckan, men ett senare prov visade att han låg under straffbar promillegräns. Därför åtalas han nu endast för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.