ANNONS

SL-förare ska larma om trängsel med ny covid-knapp

Buss 4 vid Fridhemsplan på Kungsholmen. Många upplever trängsel på bussen i coronatider.
Buss 4 vid Fridhemsplan på Kungsholmen från i våras då många upplevde trängsel i kollektivtrafiken.
För att undvika trängsel ska busschaufförer stänga dörrar och skylta fullsatt när trafiken rullar igång i full styrka igen på måndag. De ska också kunna begära om förstärkning med en ”covid-knapp”.
ANNONS

På måndag den17 augusti går SL tillbaka till ordinarie tidtabell. Utöver det planeras försäkring i busstrafiken på linjer med hög belastning, bland annat buss 4, 179 och 807.

Fler långa tåg och larmknapp

Även Tvärbanan kommer att ha tätare avgångar i rusningstrafik, men i tunnelbanan, pendeltågen och lokalbanorna är det inte möjligt att köra tätare än vad som görs i rusningstrafik. Däremot sätts fler långa tåg in än vanligt.

Mindre sommardipp än i fjol – fler åker tunnelbana igen

För att undvika trängsel har även bussförarna fått instruktioner om att stänga dörrar och skylta med att bussar är fullsatta. De ska även begära förstärkning om en buss är fullsatt. Det sker genom att betalvägrarknappen som i dag finns på kortläsaren/biljettmaskinen ändras till en ”covid-knapp”.

Föraren trycker på knappen vid trängsel, då skickas en signal till trafikledningen som relativt snabbt kan skicka ut ytterligare bussar på linjen”, skriver SL i ett pressmeddelande.

Kundvärdar placeras ut

En annan åtgärd från och med måndag är att kundvärdar placeras ut på större hållplatser och stationer för att informera resenärer om vad som gäller och när nästa avgång sker, eftersom extrabussarna inte syns i tidtabellen.

SL: Risk för trängsel nästa vecka

ANNONS

SL fortsätter att uppmana stockholmare att undvika att resa med kollektivtrafiken och att hålla avstånd.

Riktlinjerna i kollektivtrafiken har SL tagit fram tillsammans med branschorganisationen Svensk kollektivtrafik och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Fakta

Här förstärks trafiken

SL bevakar och har beredskap för att stärka dessa busslinjer: 4, 172, 179, 524, 541, 676, 754 och 807. Även linjer som trafikerar större sjukhus förstärks.

Spårbunden trafik förstärks genom att fler långa tåg rullar från måndag.

Tvärbanan kommer ha fler avgångar i rusningstrafik än vanligt.

Vid depåer, alltså samlingsplatser för bussar och andra fordon, kan så kallade förfogandevagnar sättas in vid kort varsel.

Källa: SL
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.