Förare smet från allvarlig olycka

19,årige Robin Uitto går med kryckor efter olyckan då en bilist körde på honom och smet därifrån. Snart ska han operaras.
19,årige Robin Uitto går med kryckor efter olyckan då en bilist körde på honom och smet därifrån. Snart ska han operaras.
Johnny Uitto hörde en smäll. När han vände sig om såg han sin lillebror flyga från en bils motorhuv rakt ner på marken.

Föraren i bilen körde bara vidare.

Det var mörkt ute, men gatubelysningen längs Granängsvägen lyste. Johnny Uitto och hans lillebror Robin Uitto som varit på pub Bollmora korsade vägen för att ta sig hem till Farmarstigen.

– Plötsligt hörde jag en smäll. Då såg jag Robin ligga på en bils motorhuv och sedan studsa ner på bilens andra sida. Han flög säkert en och en halv meter innan han landade, berättar Johnny.

Bilen som kom körandes från centrum stannade inte, utan fortsatte vidare. Johnny sprang fram till sin lillebror som låg till synes livlös på marken med ögonen stängda.

– Jag såg att han andades, men jag fick inte liv i honom. Jag klappade honom på kinderna, men sedan var jag tvungen att stoppa en bil så att den inte skulle köra på honom, berättar Johnny.

Först efter några minuter vaknade Robin till liv. Själv minns han inget från händelsen, utom att någon på Karolinska sjukhuset lyste i hans ögon med en lampa.

Efter olyckan, som inträffade natten mellan förra fredagen och lördagen, har Robin inte kunnat gå till sitt nya jobb. En längre tids sjukskrivning och två operationer väntar. Korsbandet har gått av och menisken har skadats. Det snurrar i huvudet och när han vaknar om morgnarna ”ringer det klockor”. Han har också mycket ont i nacken.

Nu vill både Robin och Johnny att den som körde bilen och smet från olycksplatsen ska få veta vad han eller hon orsakat. Ingen av dem tror dock att de någonsin kommer att få reda på vem det var, då ingen tagit något registreringsnummer.

Johnny önskar att han hade varit mer uppmärksam på hur bilen såg ut, men säger att han var helt upptagen med att se till Robin.

– Jag var skräckslagen. Det var så hemskt att se brorsan ligga där. Tänk om han varit ensam, om jag inte varit där. Han hade ju kunnat bli påkörd av nästa bil också, men det struntade den som körde i, säger han.

En kvinna som också såg olyckan lade dock märke till att bilen var liten och mörk. När polisen kom till Granängsvägen letade man efter en sådan bil, dock utan resultat.

Enligt Tomas Samuelsson, förundersökningsledare vid Nackapolisen lär brottet bli svårlöst.

– Hade vi mer detaljer eller vittnen som sett föraren skulle vi haft något att gå på, men som det ser ut nu kan vi inte göra något. Som vittne till en olycka är det väldigt viktigt att också fokusera på föraren och bilen, säger han.

I Tyresö polisanmäls varje år cirka 30 fall av olovligt avvikande från olycksplats, men det är sällan som det handlar om en sådan kallsinnighet som i förra helgens olycka på Granängsvägen.

– Det var otäckt det där. Förmodligen skulle det ha rubricerats som grovt brott om det gått till åtal, vilket i värsta fall kan leda till fängelse, säger Tomas Samuelsson.

Efter flera år som trafikbrottsutredare har Tomas Samuelsson noterat ett visst mönster bland dem som åker fast för smitning. Förutom att nästan alla hävdar att de inte sett något, delar han in dem i de snikna, de olagliga och de som inte märkt något.

– Antingen smiter man för att man inte vill kosta på sig en dyrare försäkringspremie, eller för att man saknar körkort eller är drog- eller alkoholpåverkad. Men det finns också de som faktiskt inte ens märkt att de orsakat en trafikolycka, säger han.

Fakta

Så säger lagen

Om man varit delaktig i en trafikolycka är man tvungen att stanna och så gott man kan medverka till att ett eventuellt brott kan lösas. Kan man, ska man också hjälpa skadade.

Straffet för den som olovligt avviker från en olycksplats är böter eller fängelse i sex månader. Klassas brottet som grovt kan personen dömas till fängelse i ett år.

Källa: Lagen om straff

för vissa trafikbrott