Föraren försöker smita från krock

Den man som enligt Fredrik Stigsson först erkänt att han körde skåpbilen nekade senare till att han var föraren i polisförhör.
Den man som enligt Fredrik Stigsson först erkänt att han körde skåpbilen nekade senare till att han var föraren i polisförhör.
Fredrik Stigsson blev påkörd av en skåpbil på S:t Eriksplan när han cyklade till jobbet.

Men mannen som först sa att han körde bilen nekade sedan i förhör till att vara föraren.

Förra onsdagen cyklade Fredrik Stigsson som vanligt till jobbet. Vid S:t Eriksplan hade han hög fart.

Plötsligt svängde en skåpbil vänster in på Rörstrandsgatan – trots två förbudsskyltar.

Fredrik hann inte bromsa och de frontalkrockade. Han slungades upp på motorhuven och rullade runt flera varv på gatan. Han hann uppfatta att det satt två personer i bilen som dock körde iväg in på Rörstrandsgatan.

– Jag bländades av strålkastarljus och hann tänka att jag var i vägen för bilarna och försökte krypa åt sidan, berättar han.

Han tappade luften och kunde resa sig upp först efter tre minuter. En man i 50-årsåldern gick fram till honom. Enligt Fredrik berättade mannen att han kört och frågade hur Fredrik mådde. Men när mannen hörde sirener fick han plötsligt bråttom.

– Han sa ”jag kan väl gå nu?”. I det läget hade jag så ont att jag inte orkade svara, säger Fredrik.

Polis kom dit och förhörde mannen, som då nekade till att han var föraren. Han sa att han inte visste vem som kört bilen, var den tagit vägen. Mannen fick följa med till polisstationen och patruller genomsökte området för att hitta fordonet, men utan resultat.

Fredrik fördes till sjukhus med smärtor i ryggen och högerknät, men bröt mirakulöst inget.

– Jag kunde lika gärna ha brutit ryggen och blivit förlamad, säger han.

Fredrik har kunnat jobba men har svårt att sova på grund av ryggsmärtor och hans vänsterhand är kraftigt försvagad.

I lördags förra veckan åkte Fredrik till S:t Eriksplan för att hämta cykeln – men då var den stulen.

Fredrik skulle lämna in den på lagning för att kunna skicka in ett kvitto till Trafikförsäkringsföreningen som får agera försäkringsbolag, eftersom föraren inte gett sig till känna. Nu går inte det.

– Det är så fegt att föraren inte erkände, säger Fredrik.

Händelsen rubriceras som smitning. Polisen har, via namnet som mannen uppgav, lyckats spåra bilen som misstänks varit inblandad.

Den står skriven på en kvinna, men det är fortfarande oklart vem som körde.

– Förundersökningen är inte nedlagd, men ingen är misstänkt förrän det är klarlagt vem som är föraren, säger Hans Brandt, förundersökningsledare på trafikpolisen i city.