ANNONS

Gasen i botten på Albysjön

I år fyller Kungliga ­motorbåtsklubben, KMK, 100 år.

Det firar man genom att för första gången ­arrangera ett båtrally för ungdomar i Albysjön.
ANNONS

Tävlingen för ungdomar i Albysjön går av stapeln på söndag. ­Under dagen avgörs flera klasser, och rundbanetävlingen arrangeras av klubbens raceravdelning.

– Vi har länge velat arrangera en ungdomstävling och efter att ha sonderat områden i Stockholm kom vi fram till att Albysjön vid Flottsbro passar perfekt för ett sådant här evenemang, säger Bo Ahlström, generalsekreterare för klubben.

I den bredaste klassen, som kallas GT 15, gör förarna upp om svenska juniormästerskapet. Andra klasser som tävlar under dagen är GT30 och OSY400. Båtarna i GT 15-klassen gör 30 knop och i GT30 50 knop. Majoriteten av de som tävlar är mellan 10 till 13 år gamla.

– Tidigare har vi arrangerat liknande evenemang i Vaxholm. Nu vill vi stå på egna ben. Fungerar evenemanget bra kommer vi att försöka utöka klasserna till nästa år och kanske till och med få med det som en EM-deltävling, säger Bo Ahlström vid Kungliga Motorbåtsklubben.

Majoriteten av deltagarna i söndagens lopp kommer från Stockholmsområdet, och klubben är mycket hoppfull om att evenemanget kommer att bli lyckat. Tävlingen är en del i klubbens 100-årsjubileum.

Tävlingen är ett så kallat rundbanelopp där alla båtar startar samtidigt och kör en bana som gjorts upp på sjön med hjälp av bojar.

– Den som har bäst tidsträning ­startar längst till vänster. Den som kommer först i den första kurvan ofta har en fördel. Loppet är inte bara raksträckor utan mycket handlar om hur väl man kan hantera racerbåten i kurvorna, säger Bo Ahlström.

Tävlingen pågår sedan i ett antal varv runt banan och alla klasser kör sammanlagt tre heat var.

Det kommer även finnas möjlighet för besökare att provåka en dubbelsitsig formel 1-båt, som kan komma upp i hastigheter om 100 knop.

ANNONS

Tom Céwe den regerande mästaren från Huddinge ska försöka försvara sitt SM-guld på söndagens tävling.

Fakta

Förarna måste vara minst 10 år

GT15 är en juniorklass för förare från 10 år och uppåt. ­Båtarna ska vara minst 3,5 ­meter långa och väga minst 210 kilo med förare i. Motorn har 15 hästkrafter och topp­farten är runt 35 knop.

Rundbaneracing innebär att man kör en bana med två till fem bojar. Banans längd är cirka 1 000–1 800 meter per varv.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.