ANNONS

MP vill förbjuda bensinbilar i hela innerstan

Miljöpartiet vill förbuda bensinbilar innan 2030
Bye bye bensinbilar.
Innan 2030 ska Stockholms innerstad bli en så kallad miljözon 3. Det betyder inga bensinbilar – åtminstone om Miljöpartiet får bestämma.
ANNONS

Vid tullarna tar det stopp. Innan 2030 ska hela Stockholms innerstad klassas som en miljözon 3. I praktiken betyder det att inga traditionella, bensindrivna bilar, får köra här, åtminstone om Miljöpartiet får som de vill.

Hur tror ni detta påverkar Stockholms bilägare? 

– 12 är på kort tid, men också en lång tid sett till en normal bils livslängd som är ungefär 17 år. Räknar du så kommer större delen av Stockholmarnas bilpark vara utbytt ändå innan dess. Men det är tydlig signal att vi måste agera nu, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Lättast för Stockholm

Daniel Helldén talar också om det nationella utsläppsmålen, att utsläppen från vägtrafik ska minska med 80 procent innan 2030. Där måste Stockholm gå i bräschen menar han.

– Vi har bäst förutsättningar här som en av landets mest välmående regioner.

Som ett led i att göra det lättare för elbilsägarna vill även MP sätta upp 4000 nya laddstolpar i Stockholm. 500 av dem ska vara i gatumiljö. Målet är i slutändan att göra stan helt utsläppsfri.

Fakta

Miljözon 3

Miljözon tre tillåter bara renodlade elbilar och bränslecellsbilar, det vill säga en typ av elbil som får energi från en bränslecellsstack som matas med vätgas och syre. Gasbilar godkänns också. 

I Stockholm vill Daniel Helldén dock möjliggöra att så kallade laddhybrider också ska kunna köra i stan. Det vill säga bilar som du kan låsa i ett el-läge när du kör innanför tullarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.