ANNONS

SD: Förbjud tiggeri i Järfälla

Förslag om tiggeriförbud i Järfälla
Wilhelm Eriksson (SD), vice gruppledare i Järfälla, vill se ett förbud mot tiggeri.
Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri i Järfälla. Partiet menar att ett förbud skulle få bukt med vad man beskriver som kriminalitet knuten till tiggeriet.
ANNONS

Moderaterna la en motion om tiggeriförbud förra året, men drog tillbaka den efter valet i höstas. I december aktualiserades frågan igen sedan högsta förvaltningsdomstolen godkänt ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge kommun.

Sedan dess har flera kommuner i Stockholmsområdet börjat undersöka möjligheterna till liknande förbud. Och nu meddelar alltså Sverigedemokraterna att de planerar lägga en motion i frågan.

– Vi upplever det som att det är ett efterlängtat förslag bland Järfällas medborgare, säger Wilhelm Eriksson (SD), vice gruppledare.

SD: Fattiga hänvisas till välfärdsstaten

Frågan om tiggeriförbud är laddad. Kritiker, som till exempel människorättsorganisationen Amnesty, menar att det är fattigdomen som är kärnan i problemet och att ett förbud riktar udden åt fel håll. Wilhelm Eriksson håller inte med om den beskrivningen.

– Varje fattig är en tragedi, men vi vill hänvisa fattiga till välfärdsstaten i den mån det går. Sen är ju många av dem som tigger i Järfälla hitresta från Östeuropa och vi vänder oss starkt emot att vår kommun ska vara en plats man kommer till för att tigga, säger han.

– Man får hemskt gärna resa till Järfälla för att studera, arbeta, turista eller vad som helst. Men inte enbart för att tigga, förtydligar han.

Vad tror ni om era möjligheter att få igenom förbudet?

– Vi bedömer förutsättningarna som goda. Moderaterna har ju tidigare sagt att de stödjer förslaget och det vore väl konstigt om de nu skulle avvika från något de så tydligt gick ut med innan valet, säger Wilhelm Eriksson.

ANNONS

Alliansen har inte diskuterat frågan

Moderaternas partilinje stödjer ett tiggeriförbud, men Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande, vill ändå inte uttala sig om ifall de kommer stödja just den här motionen.

– Det finns ju ingen motion ännu. När den väl kommer så kommer vi förhålla oss till den som vi gör till alla motioner, säger hon.

Men även om Moderaterna skulle stödja förslaget så räcker inte det för att det ska gå igenom. Då krävs att till exempel Alliansen som helhet stödjer det, och någon gemensam linje i frågan finns ännu inte.

– Nej, det det gör det inte. Men när vi har en motion att förhålla oss till kommer vi komma med ett gemensamt svar på den, säger Emma Feldman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.