ANNONS

TYBO förbjuder rökning i lägenheter

Nya hyresgäster förbjuds röka i lägenheten.
Nya hyresgäster förbjuds röka i lägenheten.
Tyresö bostäder inför rökförbud, skriver Hem och Hyra.
Hyresgäster ska varken få röka i lägenheten eller på balkongen.
Beslutet gäller i första hand för nyproducerade fastigheter.
ANNONS

Likt flera andra bostadsbolag ska Tyresö Bostäder (TYBO) förbjuda rökning för hyresgäster som flyttar in i nyproduktion. Dessutom – och vilket är mer ovanligt – ska rökförbudet även gälla för personer som vill flytta in i befintliga lägenheter. Det rapporterar Hem och Hyra.

Beslutet togs på Tyresö Bostäders styrelsemöte i mars och skälen till förbudet är två: kostnaden för att sanera en lägenhet där någon rökt är hög och att ett rökförbud minskar antalet klagomål från grannar men även brandrisken.

Gäller i första hand nyproduktion

Hyreskontraktet kommer att innehålla en avtalspunkt där hyresgästen förbinder sig att inte röka i varken lägenheten eller på balkongen. Inte heller kommer det vara tillåtet att röka i närheten av byggnaden där det kan störa andra hyresgäster.

I första hand kommer TYBO erbjuda rökfria fastigheter i nyproduktionen på Temyntan och Hasselbacken. Så småningom ska hyresavtal med rökförbud gälla även för det befintliga beståndet.

”Goda möjligheter få bort villkoret”

Hur rökförbudet är tänkt att fungera i praktiken är oklart och när förbudet ska börja gälla är inte bestämt än.

Susanne Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger dock till Hem och Hyra att en hyresgäst som känner att den inte kan leva upp till kravet på rökförbud kan få det upphävt i hyresnämnden.

– Jag kan inte säga hur hyresnämnden ser på det men jag tror det finns goda möjligheter att få bort villkoret i efterhand.