ANNONS

Nu förbjuds fler lastbilar på Valhallavägen

SL-bussar får köra vidare, men många bussar och lastbilar ska bort från Valhallavägen.
SL-bussar får köra vidare, men många bussar och lastbilar ska bort från Valhallavägen.
Böter väntar många lastbilsförare på gatan i framtiden. Staden hoppas att beslutet ger 700 nya bostäder på västra Valhallavägen.
– Vi har från trafiksidan möjliggjort att gå vidare med det projektet, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).
ANNONS

Det är förbjudet för tung trafik, som inte uppfyller miljökraven, att köra i innerstan – som är en så kallad miljözon klass 1. Men på Valhallavägen har  det inte funnits ett förbud, eftersom lastbilar ha behövt köra där när Norra länken är stängd.

Men från och med 1 september är det helt förbjudet för dessa fordon att köra på gatan, mellan Lidingövägen och Roslagsvägen.

– Skälet är det byggprojekt som funnits på västra Valhallavägen som stoppades av för dålig luftkvalitet. Vi har tittat på att få fram miljözon klass 1 på gatan vilket innebär att vi får ner utsläppen, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Kan röra på sig

I projektet ”Västra Valhallavägen” har det planerats för 700 bostäder och en ny skola, bland annat. Det projektet har lagts på is då luften på Valhallavägen är för dålig att bygga lägenheter intill.

Men med det nya förbudet hoppas trafikborgarrådet att bostadsprojektet kan börja röra på sig igen.

– Vi har från trafiksidan möjliggjort att gå vidare med det, säger Daniel Helldén.

Får böter

Redan nu har många tunga fordon lämnat Valhallavägen för Norra länken, men trafikborgarrådet hoppas att alla bussar (inte kollektivtrafik) och lastbilar, som inte uppfyller miljökraven, nu försvinner – annars får förarna böta tusen kronor.

– De som kör yrkestrafik kan var miljözonerna finns och det har varit tillåtet att köra på Valhallavägen. Nu får de information att det inte är tillåtet och då väljer de andra vägar, alltså Norra länken, säger Daniel Helldén.

Vid de få tillfällen som Norra länken är helt stängd kommer lastbilarna dock att tillåtas på Valhallavägen även i framtiden.

ANNONS
Fakta

På dessa gator får tunga fordonen fortfarande köra

  • Klarastrandskopplet
  • Kungsbrokopplet
  • Kungsbron mellan Kungsbrokopplet och Terminalslingan
  • Riddarfjärdsavfarten
  • Riddarfjärdspåfarten
  • Södra Järngraven
  • Terminalslingan
Källa: Trafikkontoret