Förbud mot luftvapen välkomnas av polisen

Botkyrka kommun har beslutat att förbjuda soft air guns i tätbebyggda områden.
Botkyrka kommun har beslutat att förbjuda soft air guns i tätbebyggda områden.
Botkyrka kommun har bestämt att det ska bli olagligt att med soft air guns på gator och torg.

– Det är jättebra, säger Yvonne Sundvall, vars katt Bianca blev skjuten.

Kommunstyrelsen föreslår att man lägger till en punkt i den lokala ordningsstadgan, som reglerar vad man får och inte får göra i tätbebyggt område.

”Luftfvapen, fjädervapen och paintballvapen får inte användas på offentlig plats” lyder den nya regeln som kommunfullmäktige väntas säga ja till.

– Polisen behöver stöd för att kunna ingripa mot folk som går omkring med de här vapnen på sig, säger kommunalrådet Mats Einarsson (V).

Förra hösten skrev Lokaltidningen Mitt i om att katter i Kassmyraområdet hade skjutits med någon form av luftvapen. Polisen kontaktade kommunen och nu ett år senare går Botkyrka samma väg som bland annat Huddinge, Haninge, Sollentuna och Solna. Sedan tidigare är det olagligt för alla under 18 år att ha luft-, fjäder- och paintballvapen. Vuxna kan ha effektbegränsade luftvapen utan tillstånd men de kan tas i beslag om man tror att de används felaktigt.

Nu regleras luftvapen ännu hårdare. Vapen som paintballgevär och soft air guns gör inte bara ont att träffas av, de är också svåra för polisen att skilja från vanliga vapen.

– Det skapar otrygghet när människor springer runt och viftar med sådana vapen och så ringer man polisen. Vi har ingen aning om det är ett skarpt vapen och då riskerar de att bli skjutna, säger Ann-Kristin Gunnarsson, chef för närpolisen i Botkyrka.

Yvonne Sundvall i Kassmyra är en av flera som drabbades av kattskjutaren förra hösten. Hennes katt Bianca träffades av en kula och fick opereras.

Bianca mår bra nu och varken hon eller polisen hört om några fler djurplågerier. Men att luftvapen nu förbjuds tycker hon är bra.

– Visst kan det få effekt, så att det inte händer några fler sådana här tråkigheter, säger hon.