I mars avslutade Haninge kommun sitt avtal med företaget som driver lågtröskelboendet Rysseviken på Gålö, Gysingeupplevelser AB. Anledningen var missförhållandena på boendet med bland annat vägglöss, bristande städning och uteblivna arbetsgivaravgifter.

Avtalet skulle avslutas 30 juni i år och fram till dess skulle kommunen försöka motivera de boende till att flytta till alternativa boenden.

Men nu har personalen lämnat Rysseviken och Södertörns brandförsvarsförbund lagt ett förbud mot att bo och vistas där, vilket SVT var först att rapportera om. Brandförsvaret gjorde en inspektion den 6 juni till följd av SVT:s granskning av missförhållanden på boendet.

– Vi fick kännedom om att personalen inte fanns kvar och väl på plats kunde vi konstatera att så var fallet. När vi var där kontrollerades brandskyddet och vi fann flera brister, säger Mathias Wikland, brandingenjör vid Södertörns brandförsvar till Mitt i.

Dagen därpå beslutade man att införa förbudet.

Beslutet om förbudet är skickat till fastighetsägaren vars ansvar det är att verkställa beslutet.

Beslutet om förbudet är skickat till fastighetsägaren vars ansvar det är att verkställa beslutet.

Angie Gray

Hög brandrisk

Det främsta anledningen till förbudet var att det inte fanns någon personal på plats vilket fått konsekvenser. Enligt Mathias Wikland rör det sig bland annat om felaktiga brandlarm, bortslitna utrymningshandtag, trasiga brandsläckare och brännbara föremål i utrymningsvägar.

– Helheten och att ingen är ansvarig på plats gör att det blir en hög riskbild, säger han.

Enligt Maria Porshage, verksamhetsområdeschef individ och familjeomsorg på Haninge kommun, har kommunen arbetat med att motivera de boende att acceptera andra boendelösningar sedan mars.

– Men nu när personalen försvann och förbudet kom så blev det mer akut, säger hon.

 "Lösningarna nu är beroende på den enskilde individens behov och problematik", säger Maria Porshage, verksamhetsområdeschef individ och familjeomsorg.

"Lösningarna nu är beroende på den enskilde individens behov och problematik", säger Maria Porshage, verksamhetsområdeschef individ och familjeomsorg.

Pressfoto

"Fruktansvärt"

Man har inte vidtagit åtgärder kring städning eller mat utan satsat på att alla ska flytta. De flesta boende har nu lämnat Rysseviken men de har en knapp handfull kvar.

– Problemet är att man är där frivilligt. Vi har inte placerat dem där och har inga tvångsåtgärder att ta till, utan behöver motivera dem till andra boendelösningar. Nu arbetar vi väldigt intensivt på plats och vi tycker inte att det är okej att bo där. Och det har vi inte tyckt tidigare heller eftersom vi avslutade avtalet.

Anser du att Haninge kommun kunde ha gjort mer för att undvika den här situationen?

– Förvisso har vi haft ett avtal att förhålla oss till med olika regler hur man ska hantera det, men vi behöver helt klart fundera på om vi kunnat agera snabbare och fått i gång den här processen tidigare. Vi måste rannsaka oss själva också.

Vissa saker som kommit fram i SVT:s granskning har kommunen inte känt till.

– Det är inte ett värdigt boende och det är ingenting som vi vill att någon människa ska behöva bo i.