Klubbat: Inget förbud mot tiggeri i Stockholm

Tiggare tiggeri
Det blir inget lokalt tiggeriförbud i Stockholm.
Det blir inget förbud mot tiggeri i Stockholm. Beslutet var väntat, som Mitt i berättat tidigare, men nu är det klubbat och klart i kommunfullmäktige.
– Ett problem att de styrande politikerna är så i otakt med folkviljan i Stockholm, säger Martin Westmont (SD).

Mitt i har tidigare berättat att den blågröna majoriteten inte vill se något lokalt tiggeriförbud. Det vara bara två partier i Stockholms stad, Moderaterna och Sverigedemokraterna, som gick till val på att införa ett förbud.

Men när det grönblå samarbetet tog makten backade Moderaterna från förslaget när övriga partier sa nej.

SD kritiserar beslutet

Under måndagens kommunfullmäktige riktade Martin Westmont (SD) kritik mot att politikerna går emot Stockholmarnas vilja. Han hänvisade till en opinionsundersökning gjord av Ipsos 2017 som visar att en majoritetet av stockholmarna vill se ett förbud.

– Trots det väljer den styrande majoriteten att gå emot vad stockholmarna vill. Det är i sig ett problem att politikerna är i så otakt med folkviljan i Stockholms stad.

Moderaterna försvarar sig

Men Moderaterna försvarade den blågröna styrets hållning i frågan.

– Sverigedemokraterna pratar om opinionsmätningar och att vi är i otakt med vad stockholmarna vill, men då vill jag ändå påminna om valresultatet. Där fick Sverigedemokraterna åtta procent, hade man tyckt att tiggeriförbudet var den absolut viktigaste frågan hade kanske valresultatet varit något annat, sa Anna Köning Jerlmyr (M).

M har inte ändrat uppfattning

Hon säger att de vill ta krafttag mot illegala bosättningar och hänvisa till legala alternativ samt hjälpa med sociala insatser. I ett replikskifte frågar Martin Westmont Anna König Jerlmyr om Moderaterna hade infört ett förbud om de haft majoritet.

– Moderaterna är för ett nationellt tiggeriförbud, vi har inte ändrat åsikt om det. Den frågan drev vi i valrörelsen. Men det är ingen uttrycklig vilja hos stockholmarna eftersom man inte har röstat så, svarade Anna König Jerlmyr.