Förbud väntas mot hälsolöften

Kosttillskottsleverantören Herbal Vital i Haninge utreds just nu av Konsumentverket. Efter 21 klagomål produkter och hälsopåståenden riskerar företaget nu förbud.

Norska kosttillskottsleverantören Herbal Vital har en svensk filial i Haninge som just nu utreds av Konsumentverket (KO). Tjugoen klagomål har kommit in till gällande utskick av obeställda produkter från Haninge.

Herbal Vitals vd Ivar Larsen har svarat Konsumentverket att man jobbar med att rätta till sig. Han menar att man haft problem med en samarbetspartner och att beställningsprocessen inte framgått tydligt för besökarna på nätet. Dessutom menar han att Herbal Vital varit utsatta av att identiteter stulits, vilket polisanmälts.

– Herbal Vital har först sagt att de ska rätta till sig, men därefter har vi sett att den marknadsföring vi kritiserat dem för fortfarande funnits kvar på vissa webbsidor, säger Henrik Örnstedt, handläggare vid Konsumentverket.

Herbal Vital medger, enligt KO, att en del säljande information som funnits i marknadsföringen inte varit korrekt.

– De har i princip erkänt att många av deras hälsopåståenden inte är godkända och att de ska rätta sig, säger Henrik Örnstedt.

Hos norska Konsumentombudsmannen finns ett parallellt ärende mot företaget och enligt KO väntas ett svenskt beslut komma innan vintern är slut.

– Blir det repressalier så kan vi komma att förbjuda dem att använda sig av den marknadsföring vi har synpunkter på, säger Henrik Örnstedt.

I ett mejl till Lokaltidningen Mitt i skriver Ivar Larsen att ”Vi menar att vi rättat oss helt, men vi får vänta och se vad Konsumentverket säger. Vi vill självklart följa gällande regelverk och regler på den svenska marknaden.”

Fakta

Ingen expertis

Försäljningsmetoder på nätet där det är otydligt för besökarna att de beställer varor.

Påståenden om positiv verkan av vissa hälso- och bantningsprodukter som inte styrkts av expertis.

Källa: Konsumentverket