ANNONS

Polisen: Lokala ungdomar bakom ökande mopedstölder

Polisen tror att det är lokala ungdomar som ligger bakom ökningen av MC- och mopedstölder.
Polisen tror att det är lokala ungdomar som ligger bakom ökningen av MC- och mopedstölder.
Stölderna av både bilar, mopeder och motorcyklar ökade förra året, gentemot året innan. Det visar statstik från Brottsförebyggande Rådet. Polisen tror att det är ungdomar som ligger bakom.
– Siffrorna tyder på att vi har en grupp ungdomar i kommunen som tycker det här är ett okej sätt att bete sig, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.
ANNONS

Brottsförebyggande rådet har släppt sin preliminära rapport över brottsstatistik för 2018. Och den utgör dyster läsning för fordonsägare i Järfälla. Stölderna ökade jämfört med året innan, både vad gäller bilar, mopeder och motorcyklar.

Totalt stals 144 bilar, jämfört med 130 år 2017. Den siffran förvånar kommunpolis Magnus Nilsson.

– Trenden för bilstölder har annars varit vikande, eftersom det rent tekniskt blir allt svårare att stjäla en bil. Jag känner inte igen bilden att bilstölderna skulle ha ökat, så vad siffrorna beror på är svårt att säga, säger han.

– Däremot är det idag vanligt att man stjäl delar av en bil, till exempel backspeglarna eller att man bryter sig in och tar ratten, fortsätter han.

MC-stölderna ökar mest

Att mopedstölderna ökat, från 70 till 81, förvånar honom dock inte.

– Det är ungdomsrelaterad brottslighet. Ofta är det ungdomar som är från mindre bemedlade familjer och så kommer de upp i åldern då man vill ha moped, men har inte råd. Är man då på väg in i en kriminell identitet så händer det att man stjäl en istället, säger Magnus Nilsson.

Allra sämst ser trenden ut vad gäller MC-stölderna, som har mer än fördubblats sedan 2017.

– En hel del av de stölderna är kopplade till samma typ av brottslighet som med mopederna. Vi får ofta in rapporter om ungdomar som är ute och kör MC utan hjälm med bara luva på huvudet. Då är det sannolikt att motorcykeln är stulen, säger Magnus Nilsson.

Vad gör ni för att stävja den här utvecklingen?

ANNONS

– Ur ett brottsförebyggande perspektiv önskar vi ju att man folk kunde ställa mopederna där de blir svårare att komma åt. Det kan ju va svårt ibland om man bor i lägenhet, men bor man i villa kan man till exempel vara noggrann med att ha mopeden i garaget.

Polisen efterlyser tips från allmänheten

– Vi vill också gärna ha in tips från allmänheten om platser där till synes stulna mopeder eller motorcyklar brukar stå. Om någon till exempel sett att ”under den här presenningen på vår innergård brukar det alltid stå olika mopeder” då får man gärna ringa och berätta det för oss.

Men Brottsförebyggande Rådets rapport innehåller inte bara dystra nyheter. Bostadsinbrotten minskade, både vad gäller villainbrotten och lägenhetsinbrotten, som minskade kraftigt (se tabell nedan).

– Det finns inga specifika omständigheter vi kan peka på som förklarar det. Men vi vet sedan tidigare att cirka 50 procent av inbrotten begås av yrkestjuvar som kommer hit från utlandet. En delförklaring kan vara att vi lagfört flera ur flera individer ur dessa ligor och att deras verksamhet då störs och avbryts, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Fakta

Stöldbrotten som ökar och minskar i Järfälla

Ökat (siffrorna inom parentes avser år 2017)

  • Bilstölder 144 (130)
  • Mopedstölder 81 (70)
  • Motorcykelstölder 57 (26)

Minskat (siffrorna inom parentes avser år 2017)

  • Cykelstölder 372 (420)
  • Båtstölder 5 (9)
  • Stöld av båtmotorer 6 (22)
  • Inbrott i villa 204 (256)
  • Inbrott i lägenhet 62 (100)
Källa: Brottsförebyggande Rådet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.