ANNONS

Rinkeby-Kista fördubblar straffen för slarv med snöröjningen

Dousa (M) hoppas på stans bästa snöröjning i vinter.
Dousa (M) hoppas på stans bästa snöröjning i vinter.
Inför den stundande vintern har Rinkeby-Kista upphandlat ett nytt kontrakt som stadsdelen hoppas ska sätta stopp för slarvet med snöröjningen.
De fördubblar nämligen straffavgifterna för dålig eller försenad skottning och hoppas nu på Stockholms bästa snöröjning.
ANNONS

Några få snöflingor har redan ramlat ner från himlen men något vinterväder kan vi ännu inte tala om. Men det lär det bli ändring på inom de kommande månaderna.

Snöröjningen blir nästan alltid en het fråga när snön ligger på marken. I Rinkeby-Kista har det varit oklart hur snöröjningen ska skötas – fram tills nu.

Stadsdelen har nu gjort klart med en ny upphandling och precis som tidigare år blir det Björn entreprenad AB som kommer stå för halk- och snöbekämpningen på stadsdelens vägar i parker och de flesta gång- och cykelvägarna. 

Dubbelt så dyrt

Men allt är inte som det varit tidigare. Stadsdelen fördubblar nämligen det vite som entreprenören tvingas betala vid slarv och förseningar.

– Nu kommer entreprenörens drivkrafter för att få bort snön i tid bli starkare. Förhoppningsvis kommer detta leda till en mycket bättre snöröjning i stadsdelen, säger Benjamin Dousa (M),  ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd.

Järvas gångbanor ska snöröjas bättre – om två år

Hoppas på Stockholms bästa snöröjning

I det förra avtalet har vitessumman legat på 5 000 kronor per påbörjad försenad timme för både halkbekämpning och snöröjning. Nu höjs den summan till 10 000 kronor per påbörjad försenad timme.

– Det förra avtalet låg i linje med vad andra stadsdelar har. Vi gör nu en fördubbling av den summan och hoppas på att få Stockholms bästa snöröjning, säger Benjamin Dousa.

ANNONS

Han berättar att det ofta har varit problem med dålig skottning, framförallt vid det första snöfallet. Men inför vintern hoppas Dousa att detta inte längre ska vara ett problem.

Utöver att höja straffet på förseningar kommer även slarv straffas hårdare. Om entreprenören inte upprätthåller det funktionskrav som stadsdelen har satt kommer de få betala 5 000 kronor i vite första veckan och 10 000 kronor i veckan därefter.

Järva ska få samma snöröjning som innerstan