Före detta barnskötare döms till fängelse

Mannen dömdes på fredagen i Attunda tingsrätt.
Mannen dömdes på fredagen i Attunda tingsrätt.
Barnskötaren som anklagades för flera fall av övergrepp mot barn på en förskola i Upplands-Bro döms till två års fängelse.

Mannen döms för två fall av grovt sexuellt övergrepp och tre fall av sexuellt ofredande, men frikänns från åtalspunkten våldtäkt mot barn.

Han döms också att betala skadestånd till offren.

Övergreppen ska ha börjat redan 2012 och pågått fram till sommaren 2015. Enligt tingsrättens dom har mannen bland annat rört vid en liten flickas underliv. Han ska också ha förmått en annan flicka att röra vid hans könsorgan.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn, alternativt grovt sexuellt övergrepp mot barn för en annan händelse. Den åtalspunkten ogillas.

Kommunen lämnade in en polisanmälan om händelserna i oktober förra året.

Mannen stängdes av från arbetet och häktades kort därefter. Han har sedan dess omhäktats vid flera tillfällen.

– Det är djupt tragiskt att barn farit illa i verksamheten. Vi är skyldiga enligt lag att agera vid minsta misstanke om att barn far illa och därför gjorde vi en polisanmälan för att få det utrett vad som hänt. Nu stöttar vi dem som jobbar på förskolan och vi stöttar manlig förskolepersonal på olika sätt, sa Kaj Söder, utbildningschef i Upplands-Bro kommun efter domen.

Han berättar att kommunens psykologer kommer att finnas tillgängliga för de föräldrar som har behov av att prata om händelserna.

Mannen nekar till anklagelserna och har motsatt sig att betala skadestånd.

– Min klient hävdar bestämt att han inte har gjort sig skyldig till de brott som han nu är dömd för. Domen kommer att överklagas, då det finns viktiga aspekter som domen inte tar upp och ett antal felbedömningar, säger mannens advokat Eva Meiton.