Före detta elev tog strypgrepp på lärare

En tidigare elev har dömts till ungdomstjänst efter att ha misshandlat två lärare på sin gamla skola.

En av lärarna har i förhör berättat att hon trodde att hon skulle dö.

Det var i april i år som den före detta eleven kom tillbaka till sin gamla skola i Väsby. Han sökte där upp en kvinnlig lärare och tryckte upp henne mot en vägg genom att ta stryptag med båda händerna.

Läraren har i polisförhör berättat att hon trodde att hon skulle dö.

En annan lärare som försökte avbryta misshandeln blev själv attackerad. På väg ut ur skolbyggnaden krossade den före detta eleven också en tavla. Händelsen bevittnades av flera elever på skolan.

– Det var en fruktansvärd och mycket obehaglig händelse, säger skolans rektor.

Den före detta eleven har i förhör berättat att han var arg för att hans yngre bror som gick på skolan hade blivit dåligt behandlad. I tingsrätten nekade han till att ha misshandlat lärarna men att han inte exakt kom ihåg vad som hände.

Tingsrätten dömde den före detta eleven till 60 timmars ungdomstjänst. Rektorn på skolan säger att incidenten gjort att rutinerna skärpts kring vem som kan komma in i skolbyggnaden.

– Skolan är en arbetsplats för både elever och lärare och jag kan tycka att det i allmänhet har varit för enkelt att komma in i skolbyggnader, säger rektorn.

För de kommunala skolorna i Väsby finns det sedan den 1 januari ett nytt system som ska göra det enklare att anmäla händelser med hot och våld. Hittills i år har nio händelser anmälts.

Astrid Täfvander, utbildningschef i Upplands Väsby, säger att det måste vara nolltolerans mot kränkningar inom skolan.

– Det är oerhört viktigt att alla händelser anmäls så att vi kan följa upp och se vad det är som har hänt, säger hon.

På Lärarnas riksförbund framhåller Elisabeth Enocksson, biträdande kommunombud i Väsby, att det är viktigt att skolorna har en arbetsplan mot våld och hot.

– Det är ett viktigt arbete för att undvika den här typen av situationer. Samtidigt är det väldigt svårt att förutse när de ska inträffa, säger hon.

Fakta

Fler hot mot lärare i Upplands Väsby

Förälder uppträder hotfullt: En förälder pekar finger åt en lärare och ber denne dra åt helvete.

Elev hotar lärare: Under en promenad säger en elev att han ska se till att läraren hamnar i en blodig pöl om läraren inte gör som eleven vill.

Lärare blir slagen: En elev klarar inte av att kontrollera sin ilska och slår läraren på armen samtidigt som eleven kallar läraren för könsord.

Källa: Upplands Väsby kommun