ANNONS

Före detta sverigedemokrat hetsade mot muslimer

En dåvarande kommunpolitiker för Sverigedemokraterna fällde kommentarer som "alla muslimer är pedofiler" under en middag i Sundbybergs stadshus.

Nu har han dömts för hets mot folkgrupp.
ANNONS

Ett 90-tal gäster hade samlats i Sundbybergs stadshus den 5 november förra året. Både nya och gamla politiker och tjänstemän från staden var på plats för att äta middag.

En man från Sverigedemokraterna tog tillfället i akt att diskutera partiets framgångar med sina bordsgrannar. Han sa att de berodde på att bara hans parti tog tag i frågor om invandring. Sedan beskrev han, enligt en dom i Solna tingsrätt, profeten Mohamed som ”militär, maktmänniska, pedofil och massmördare”.

Vissa bordsgrannar, varav flera politiker från andra partier, protesterade mot mannens beskrivningar, andra reste sig och gick.

Vid ett tillfälle kom en sverigedemokratisk partikollega till mannen fram och bad honom lugna ned sig.

Andras försök att prata om andra saker var lönlösa – gäster har enligt domen beskrivit middagen som ”kapad” av den högljudde sverigedemokraten, som ska ha hållit en tio minuter långt anförande om muslimer som ”det stora hotet i världen”.

Sverigedemokraten polisanmäldes för sina yttranden. Nu har tingsrätten dömt honom för hets mot folkgrupp. För att fällas för hets mot folkgrupp krävs att de kränkande budskapen sprids till många människor, skriver domstolen, och fortsätter: ”XX uttalanden har gjorts i hög ton på en middag där omkring 80 personer befunnit sig. Enbart vid hans bord satt minst åtta personer”.

Mannen är nu utesluten ur Sverigedemokraterna Sundbyberg.

– När vi fick reda på att det här hänt ringde jag upp honom, så fick han komma hit och skriva på sin avskedsansökan. Vi tolererar inte sådant, han fick lämna Sverigedemokraterna direkt, säger Stefan Buncic, ordförande för SD Sundbyberg.

Enligt Stefan Buncic uteslöts han i april, fyra månader efter middagen.

ANNONS

– Vi fick inte reda på vad som hänt först. Ord stod mot ord och han sa att han inte sagt det här. Vi väntade lite, men när det skulle bli rättegång, då var det klart, säger Stefan Buncic.

Den dömde har förnekat hets mot folkgrupp men har i förhör stått fast vid sina åsikter om profeten Mohamed som pedofil, vilket han kallar ”ren fakta”.

Han döms också för hot mot tjänsteman sedan han hotat en ordningsvakt.

Mannen får villkorlig dom och 12 000 kronor i böter.

Lokaltidningen Mitt i har sökt den dömde mannens advokat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.