ANNONS

Föreläsning om Ågestaverket och svensk kärnkraft

Reaktorhallen i Ågesta kärnkrafterk. Foto: Lennart Ström
Reaktorhallen i Ågestaverket.
Under 2020 ska Ågestaverket rivas. Med anledning av det hålls en föreläsning på Kulturhuset Fanfaren där forskarna Fredrik Krohn Andersson och Anna Storm kommer prata om anläggningens historia och roll i den svenska kärnkraften.
ANNONS

Den 12 mars anordnas en föreläsning om Ågestaverket och Sveriges kärnkraftshistoria med arkitekturhistorikern och kulturarvsforskaren Fredrik Krohn Andersson och kulturgeografen Anna Storm.

Ågestaverket, även kallat R3 och Adam, är Sveriges första moderna kärnkraftverk och användes som en provanläggning. På så sätt har det haft en stor påverkan på utvecklingen av senare kärnkraftverk.

– Man kunde kosta på sig att göra misstag, vilket man också gjorde. Man provade hela tiden nya saker, raffinerade tekniken och så vidare. Man kunde använda erfarenheterna i de stora kommersiella kärnkraftverken som man byggde, så det är en jätteviktig roll som det hade, säger Fredrik Krohn Andersson.

Kontrollrummet i Ågesta kärnkraftverk.

Anläggningen togs i drift i maj 1964 och stängdes i juni 1974. Foto: Lennart Ström/Vattenfall

Under 2020 ska anläggningen rivas och förslutas för all framtid.

– Det är synd. Det är både berättelsen om framgångssagan med svensk ingenjörsskap, men också de lite mörkare undertonerna med den starka centralstaten och kopplingen till det militära, säger Fredrik Krohn Andersson.

Kontrollrummet i Ågesta kärnkraftverk, Huddinge, 1965-66

Kontrollrummet i Ågestaverket 1965-66. Foto: Wikimedia/Tekniska museet

Det är kärntekniklagen som kräver att en kärnteknisk installation som inte längre är i drift ska nedmonteras.

ANNONS

– Men vi har också en kulturmiljölag som säger att vi har ett ansvar att bevara, så här har vi två lagstiftningar som står emot varandra. Man kanske skulle kunna tänka sig en mellanlösning, att man plomberar anläggningen men att det går att se in, en form av genomskinlig plombering in i reaktordelen. Kontrollrumsdelen är helt okontaminerad, och där har tiden fryst. Det skulle vara ett fantastiskt besöksmål. Det är märkligt att det inte skulle gå att lösa med lite uppfinningsrikedom, säger Fredrik Krohn Andersson.

Torsdagen den 12 mars, mellan klockan 18:30-20:00, hålls den öppna föreläsningen på Kulturhuset Fanfaren.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.