Föreläsning på Rudbeck om datorspel och hälsa

datorspel rudbeck
Hur hänger datorspelsproblem och annan psykisk ohälsa ihop? Det är ett tema som tas upp.
På tisdag den 26 mars anordnar kommunen fyra föreläsningar – två för elever, en för skolpersonal och en för föräldrar – om datorspel och hälsa för uppkopplade. Och intresset är stort – totalt över 1 500 deltagare kommer till Rudbecks aula.

– Det är roligt att många kommer, det visar att det här är en fråga i tiden, säger Kristina Persson, preventionssamordnare på socialkontorets förebyggande enhet.

Föreläsningarna tar upp datorspelande i stort, varför det lockar och vilka utmaningar det innebär för unga och för familjer. Föreläsarna heter Oskar Foldevi och Marcus Eklöf.

Läkare som har varit E-sportsproffs föreläser

Oskar Foldevi är legitimerad psykolog och specialiserad på att hjälpa och öka förståelsen kring det som i vardagligt tal kallas ”dataspelsberoende”.

Marcus Eklöf är läkare har lång erfarenhet kopplad till ämnet, bland annat är han själv före detta E-sportare med en internationell proffskarriär i strategispelet Starcraft 2.

Många teman diskuteras

Några teman som kommer att diskuteras är:

  • Hur fungerar de olika datorspelen och vad är E-sport?
  • Hur ser ungdomars spelvanor ut och vilka funktioner fyller de för 
spelaren?
  • Vad är ett sunt datorspelsintresse och vad är ett beroende som 
påverkar vardagen och studierna?
  • Hur hänger datorspelsproblem och annan psykisk ohälsa ihop?
  • Hur kan man prata med spelare och hjälpa de som kämpar med 
balansen?

Vid lunchtid är blir det två föreläsningar för ungdomar, en för gymnasieelever på Rudbeck och en för niondeklassare på Gärdesskolan. På eftermiddagen är det föreläsning för lärare och annan skolpersonal. Och klockan 18–20 är det dags för föräldrar att bänka sig i Rudbecks aula (föranmälan på kommunens hemsida, men de 500 platserna tog slut snabbt).

Ett ansvar att förebygga spel om pengar

Kristina Persson berättar att förebyggande enheten ordnar föreläsningarna om datorspelande bland annat för att socialtjänstlagen ändrades förra året så att kommunerna nu har ansvar för att jobba mot och förebygga spel om pengar.

– Dels finns det ett köpmoment i många datorspel där man köper bättre vapen, utrustning och krafter, dels finns det stora likheter i beteendet mellan datorspelande och spelande om pengar, säger hon.