ANNONS

Föremål berättar om HBTQ-historien

Strumpbyxor använda av fröken Vega i Dragshowgruppen Cabaret Moulin våren 2012.
Strumpbyxor använda av fröken Vega i Dragshowgruppen Cabaret Moulin våren 2012.
I sommar gästar The Unstraight Museum Marabouparken med en unik utställning.

Här visas en mängd föremål från muséets samling upp, som alla på något sätt knyter an till HBTQ-rörelsens historia.
ANNONS

The Unstraight Museum är en ideell förening som jobbar med att lyfta HBTQ-frågor inom kulturområdet, vilket man har gjort sedan starten 2007.

Inför Euro Pride 2008 gick man ut med en förfrågan till stora svenska museer om de hade något föremål eller berättelser i sina samlingar som kunde presenteras i en utställning. Det unisona svaret blev dock nej, men efter mycket efterforskning hittades ändå föremål och berättelser som kunde användas till utställningen.

Utställningen blev starten till det internationella arbete som The Unstraight Museum idag gör för att stödja HBTQ-personer och aktivistgrupper med att synliggöra ett kulturarv som på många platser helt raderats ur historieskrivningen.

I sommar visas delar av museisamlingen upp i Marabouparkens parkpaviljong.

– Det handlar om ganska vanliga föremål men som har en berättelse knuten till sig, säger Karin Maingourd, projektledare på Marabouparken.

Bland annat visas ett par strumpbyxor upp som en dragshowartist har burit.

– Berättelsen om strumpbyxorna handlar om hela frigörelsen och starten på Stonewallupproret. Det var drugor och dragshowartister som startade det, vilket var föregångaren till frigörelserörelsen som kom sen, säger Karin Maingourd.

Stonewallupproret var en serie våldsamma demonstrationer 1969 mot en polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York. Upproret spreds sedan till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village.

– Det är en svensk privatperson som är dragshowartist som lämnat in dem, och som tycker att de är ett nyckelobjekt. Det handlar om att man då på den tiden också trakasserade människor för hur de klädde sig, säger Karin Maingourd.

ANNONS

Förutom utställningen i paviljongen blir det även panelsamtal, lesbisk allsång, bokrelease och performance under sommaren.

Hela programmet går att finna på marabouparken.se