Förening köper in egen hjärtstartare

Fler hjärtstartare ska ut i den offentliga miljön. Brf Knoppen 15 på Kungsholmen har nu köpt in en till huset.

Hjärtstartare finns i dag bland annat på 22 platser längs SL:s nät och i 106 polisfordon i länet.

Men de borde finnas på alla platser där många människor samlas anser Riksdagen i ett lagförslag som regeringen nu ska ta ställning till. Bostadsrättsföreningen Knoppen 15 på Arbetargatan är en av de första föreningar som köpt in en hjärtstartare till huset.

– Jag är även sms-livräddare och har åkt på en del hjärtstillestånd och vet att det är betydligt högre överlevnadsgrad om man har med en hjärtstartare, säger initiativtagaren Ann-Christine Lindholm.

Sjuksköterskan David Fredman, projektledare för frivilliga sms-livräddare i Stockholm, tycker att idén är bra.

– Det är en bra plats eftersom de flesta hjärtstopp inträffar i hemmet enligt våra studier. Det är en liten investering som kan rädda liv, säger han.

Problemet är annars inte att det finns för få hjärtstartare menar David Fredman, utan att de som finns är svåra att hitta.

– De är ofta är dolda eller förvaras inlåsta. Hittar man dem inte så spelar en lagstiftning ingen roll, säger han.

På appen Rädda Hjärtat och på sajten Sveriges hjärtstartar­register kan man hitta sin närmsta hjärtstartare. I dag finns 26 hjärtstartare registrerade på Kungsholmen.

– Vi ser gärna att andra tar samma beslut som vi, säger Ann-Christine Lindholm.

Det är en bra plats eftersom de flesta hjärtstopp inträffar i hemmet enligt våra studier.

stora Protester mot rysslands antigaylagar

Kungsholmen Ett hundratal personer demonstrerade i torsdags utanför ryska ambassaden på Gjörwellsgatan.

Två barbröstade kvinnor från organisationen Femen hade tidigare tagit sig in på ambassadområdet. De greps av polisen misstänkta för olaga intrång. Protesterna rör den nya ryska lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” till minderåriga.

Michael Mårtensson och Henrik Nilsson var på plats för att visa sitt stöd.

– Det som händer i Ryssland nu är ett hot mot de mänskliga rättigheterna. Man kriminaliserar kärlek och omvärlden står bara tyst och tittar på, säger Michael.

Fler levande tak i staden

Stockholm I ett allt tätare bebyggt Stockholm ser Kristdemokraterna en lösning för att skapa mer plats genom att utnyttja taken.

De vill att staden ser över möjligheten att bebygga taken i alla kommande byggprojekt för att till exempel kunna anlägga restauranger, utkiksplatser och grönytor uppe i det blå.

Men man bör även kika på de hus som redan byggts som till exempel Stockholm Water Front, intill Klarabergsviadukten menar de.