Förening: ”Nytt kulturhus borde prioriteras”

Nytt kulturhus enligt tidigare förslag från 20 föreningar i Tyresö.
Nytt kulturhus enligt tidigare förslag från 20 föreningar i Tyresö.
När och var får vi ett kulturhus? Det är den stora frågan under politikerdebatten på måndag. Föreningen Kulturhuset Kvarnhjulet bjuder in allmänheten och sju politiker för samtal.

Kulturveckan kickar igång med en politikerdebatt på måndag i Kulturhuset Kvarnhjulet. Det är föreningen med samma namn som anordnat sammankomsten där både representanter från kommunfullmäktige och allmänheten är inbjudna. I dagsläget finns inget beslut om något nytt kulturhus, så de stora frågorna är om, när och var det blir ett kulturhus.

– Vi vill att de politiska partierna ska prioritera det här, att bygga nytt eller bygga ut den befintliga lokalen, säger Anita Jonsson, sekreterare i föreningen Kulturhuset Kvarnhjulet.

Föreningen tycker att det över lag saknas lokaler, men framför allt en stor scenlokal där föreningar kan ha sina uppträdanden.

– Det saknas helt i Tyresö. Det är inte tillräckligt med det som är, vi har många orkestrar och en välkänd teaterförening men ingenstans att vara.

Föreningens förslag är att bygga ett ytterligare hus bredvid den nuvarande lokalen, på kommunens mark. Att marken och huset ägs av kommun, och inte privat, är föreningen tydlig med.

– Om det blir privat så blir priserna därefter, föreningarna kommer inte kunna betala de hyrespriserna.