ANNONS

Förening vill göra Skarpaby parklek levande igen

Maziar Farzin, Leif Bobo Bergström, Lisa Adelsköld och Maja Löfgren.
Maziar Farzin, Maja Löfgren, Leif Bobo Bergström och Lisa Adelsköld.
Sedan januari håller föreningen Miljöverkstan, som vill engagera unga och barn till ett mer aktivt friluftsliv, även till vid Skarpaby parklek.
– Vi vill inspirera människor att komma ut i närnaturen, säger Lisa Adelsköld.
ANNONS

Lokalen i Skarpaby parklek har varit obemannad sedan februari förra året på grund av nedskärningar som gjorts i stadsdelen på barn, fritid och kultur. Istället har ideella organisationer, som bland annat IOGT-NTO hållit parkleken öppen på helger och lov. 

Grill och lek i Skarpaby parklek tillsammans med Miljöverkstan. Maziar Farzin, Leif Bobo Bergström, Lisa Adelsköld och Maja Löfgren.

Maziar Farzin, Maja Löfgren, Leif Bobo Bergström och Lisa Adelsköld. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

Men i samband med att föreningen Miljöverkstan inte kunde stanna kvar i sina gamla kontorslokaler så fick de flytta in i Skarpaby parklek i början av året.

– Det här blev ett ypperligt tillfälle där vi kunde hjälpa varandra. Det ger också folk möjligheten att kunna låna toaletten och utrustning. Parkleken blir levande på något sätt igen, säger Leif Bobo Bergström, enhetschef på stadsförvaltningen.

Sedan januari är Miljöverkstan i lokalen på måndagar till torsdagar mellan klockan 14-17 och då är allmänheten, skolor och förskolor välkomna att låna utrustning och lekmaterial ute i parken. 

Avtalet bygger på en win-win situation. Det passar ju perfekt med det uppdrag jag har som enhetschef vilket är att samverka med föreningsliv och civilsamhället, och det här är verkligen ett bra tillfälle att belysa hur bra det kan bli. Man hjälps åt på olika sätt, säger Leif Bobo Bergström. 

Grill och lek i Skarpaby parklek tillsammans med Miljöverkstan. Maziar Farzin, Leif Bobo Bergström, Lisa Adelsköld och Maja Löfgren.

Miljöverkstan gör krabbelurer i Skarpaby parklek. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

ANNONS

En korridor mellan ”Kaninis” och Flatenbadet

Miljöverkstan vill motivera så många som möjligt till att bege sig ut i naturen och arbetar starkt med gemenskap och integration.

– Det här området är omringat av väldigt mycket fin natur, men det är inte alla som kommer ut. Det finns olika anledningar till det såklart, som att man kanske inte har tillräckligt med utrustning. Där vill vi också vara en del, framförallt i Flaten där vi har jättemycket utrustning. Vi har också mycket utrustning här och vi kommer att ta hit lite mer, säger Maja Löfgren, projektledare på Miljöverkstan.

– Vi vill gärna också verka till att det ska bli som en korridor mellan ”kaninis” (Skarpaby parklek, reds anm.) och Flatenbadet där vi också har aktiviteter, fyller Maziar Farzin, projektledare på Miljöverkstan, i.

Miljöverkstan vill ta denna chans till att göra Skarpaby parklek mer levande.

– Vi arrangerar aktiviteter utomhus för barn och unga upp till 25 år, där vi till exempel paddlar, åker skridskor, eldar och lagar mat över öppen eld. Och vi åker på en del resor också, säger Lisa Adelsköld, projektledare på Miljöverkstan. 

Grill och lek i Skarpaby parklek tillsammans med Miljöverkstan. Maziar Farzin, Leif Bobo Bergström, Lisa Adelsköld och Maja Löfgren.

Förberedelser av krabbelurer i Skarpaby. Foto: Melisa Hagelin Sepúlveda

Just nu jobbar de också mycket med nyanlända ungdomar och ensamkommande.

– Det sägs att föreningsliv är en viktig del av integrationen. För att komma in i ett samhälle, få ett liv, vänner, jobb och bostad. Allt funkar genom kontakter och vi ser det som en väldigt viktig del i det vi håller på med, säger Maziar Farzin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.