ANNONS

Föreningar har svårt att locka tjejer till idrott

Aktivitetsstöd idrottsföreningar; Innebandy; idrott; unga vuxna; satsning på idrotten
Mycket vanligare med killar än tjejer i föreningslivet i Stockholm.
Största skillnaderna mellan pojkar och flickor som idrottar i en förening finns i Vallentuna, Botkyrka och Salem. Där går två tredjedelar av idrottens pengar till killar.
ANNONS

Riksidrottsförbundet betalar pengar till barn och ungdomsidrotten i länet. Under de första halvåret av 2018 betalades 40 procent av dessa pengar ut till flickor och unga kvinnor i föreningarna. Det visar siffror som Sveriges radio har tagit fram. Men skillnaderna är större än så i vissa kommuner.

I Vallentuna, Botkyrka och Salem gick två tredjedelar av pengar till pojkar och en tredjedel till flickor. Där är klyftan som störst.

– Det beror nog på från grunden, i skolan. Kanske inte lärarna ger tjejerna samma chans att utöva idrott under skoltid. Killarna går alltid ut på planen och tjejerna kanske inte vågar, säger Emma Karlsson, som spelar fotboll i Vallentuna damfotboll till Sveriges Radio.

Flera orsaker

Varför fler färre flickor söker sig till idrotten beror på flera orsaker enligt Rickard Gutenberg som är sportchef för Vallentuna damfotboll. Klubben arbetar årligen med att försöka locka till sig fler flickor till fotbollen. Men Gutenberg menar att det inte är så lätt.

– Jag tror att det behövs en bättre mediebevakning av idrott och det behövs fler kvinnliga stjärnor. Det skulle göra att fler unga tjejer skulle identifiera sig med de kvinnliga stjärnorna och jag tror att vi skulle få fler unga tjejer som ägnar sig åt idrott, säger han till Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.