ANNONS

Nya föreningen Folk får halv miljon i stöd

Konserter hör till det kulturutbud som föreningen Folk ska ha.
Konserter hör till det kulturutbud som föreningen Folk ska ha.
Skärholmens nya Folkets hus-förening Folk får 500 000 kronor i grundstöd under 2017. Det beslutade kulturnämnden vid årets sista möte.
Summan är 372 000 kronor lägre än vad föreningen ansökt om.
ANNONS

Den 1 januari 2017 startar förening Folk sin verksamhet i Röda korsets folkhögskolas lokaler. Här ska lokala föreningar, och även privatpersoner, kunna samlas och ha sina verksamheter. Det gläder många i Skärholmen, där det lokala föreningslivets behov av lokaler länge varit skriande.

– Över 40 föreningar kom till det startmöte vi hade i början av december. Intresset var jättestort, säger Samad Kader, styrelsemedlem i Folk och även lärare på Röda Korsets folhögskola.

Fröet till föreningen Folk såddes i början av 2016. Då beviljade kulturnämnden riksorganisationen Folkets hus och parker 400 000 kronor i stöd för att starta samlingslokaler i Skärholmen. I april 2016 bildades Folk, med bland andra Immigranternas riksförbund, Studiefrämjandet, Swedish mekteb, Somaliska föräldraforum och Röda korsets folkhögskola i styrelsen.

Sedan dess har man arbetat med att lösa lokalfrågan. Under hösten blev det klart att Röda korsets folkhögskola upplåter lokaler under kvällar och helger, då skolan inte behöver dem.

– Vi kommer att vara där i ett halvår i första hand. Sedan kanske vi också komma att ha lokaler i Skärholmens gymnasium, men det är inte klart än, säger Samad Kader.

Planen är att olika lokala föreningar ska verka i lokalerna fyra kvällar i veckan. Dessutom ska Folk ha egna program och kafé två kvällar i veckan. Två gånger i månaden ska Folk också ha kulturprogram, till exempel seminarier, film, barnteater och konserter.

Folk ansökte om ett ettårigt grundstöd på 872 000 kronor för 2017, från kulturnämnden. Vid sitt decembermöte beslöt kulturnämnden att ge 500 000 kronor – alltså 372 000 kronor mindre än vad Folk begärt. I motiveringen står att man ser positivt på att Folk utvecklar föreningen ”på ett ansvarsfullt vis”, i dialog med det lokala kultur- och föreningslivet. Men man påpekar också brister  – kulturnämnden anser att Folk måste stärka sin planering för intäkter.

– Vi har ännu inte hunnit diskutera vad det innebär. Det ska vi göra vid etta möte i början av januari, säger Samad Kader.

 

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.