ANNONS

Föreningen blev stödet i sorgen efter maken

Mari-Ann Hjulbäck förlorade sin man för sex år sen och kände sig ensam i sin sorg.
Mari-Ann Hjulbäck förlorade sin man för sex år sen och kände sig ensam i sin sorg.
När hon hittade föreningen för andra som förlorat en anhörig kändes det som att komma hem.
När hon hittade föreningen för andra som förlorat en anhörig kändes det som att komma hem.
När Mari-Ann Hjulbäcks make dog kände hon ett stort behov av att prata om sorgen men fick inte det stöd hon behövde av vare sig samhället eller vänner. När hon hittade föreningen VIMIL för personer som förlorat en anhörig kändes det som att komma hem.
ANNONS

För sex år sen förlorade Mari-Ann Hjulbäck sin man och livskamrat. Allt eftersom kände hon att vänner och anhörig hade en förväntan på henne att hon skulle släppa sorgen och gå vidare.

– Det är det värsta en människa i sorg kan möta, plattityder som ”du ska se att det går över” eller ”du kommer att träffa någon ny”, säger Mari-Ann.

Hon letade efter stöd för anhöriga som förlorat en älskad anhörig men insåg att kommuner erbjuder bara stöd för anhöriga till personer som var i livet, inte anhöriga till en person som avlidit. Istället hittade hon föreningen VIMIL för människor i sorg efter att ha förlorat någon.

– Första mötet var som att komma hem. Jag hade börjat tjata ut öronen på personer i min omgivning men här var det tillåtet att prata, gråta, skratta och få bekräftelse i sin sorg.

Att sörja är naturligt och friskt menar Mari-Ann. Den som däremot inte får utrymme förs in sorg kan bli sjuk och därför är det viktigt att få utrymme och stöd i sin sorg.

– Det bästa stödet får man av att prata med människor med liknande erfarenheter. Vi brukar säga att man behöver få berätta sin historia om och om igen för en spegel.

Trots att 30-tal medlemmar bor i Väsby med omnejd har förening hittills inte ordnat några träffar i norra Stockholm. men måndagen den 11 december är det en öppen träff på Café Messingen klockan 16. Båda medlemmar och de som är nyfikna på föreningen är välkomna för att prata eller bara lyssna.

– En del människor tappar talförmågan i sin sorg, särskilt män. Men det kan hjälpa bara att vara bland andra människor som förstår.

Maria-Ann är mycket kritiskt till att samhället erbjuder så pass lite stöd till människor som förlorat någon. Ansvaret ligger på landstingen men få landsting har en konkret plan i och med att lagen inte kräver det. I exempelvis Västmanlands landsting erbjuds samtal med självhjälpsgrupper och i Stockholm pågår diskussioner att utforma stödgrupper.

ANNONS

– När någon föds är samhället väl förberett med mödravårdscentraler, föräldragrupper och utbildningar för att få en bra start i livet. Tänk om motsvarande, en sorgemottagning, kunde finnas i livets avslut, säger Mari-Ann Hjulbäck.

Fakta

VIMIL

Står för Vi som mist någon i mitten av livet. Förening  bildades 1999 och erbjuder stöd och gemenskap till personer som känner sorg efter att ha mist en nära anhörig.

Det är en rikstäckande organisation som erbjuder kontakt över internet, framför allt på Facebook. På medlemmarnas initiativ ordnas träffar runt om i landet.

Det finns ingen åldersgräns för medlemmarna, alla som behöver stöd kan söka sig dit.

Vill du komma i kontakt med VIMIL? Maila info@vimil.se eller ring 076-714 21 99.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.