Föreningsmedlemmarnas patrullerande stoppar bränder

En av de brandhärjade stugorna.
En av de brandhärjade stugorna.
Under 2015 drabbades Hökarängens friluftsförening av en serie anlagda bränder. Flera av föreningens stugor brändes ned till grunden.

Sedan dess har föreningens medlemmar själva påtagit sig att patrullera i området.

- Patrulleringen har varit lyckad, nu känns det tryggt, säger Tuula Vesamäki, föreningens samordnare.

Senaste gången det brann i koloniområdet var söndagen den 20 december. Då hade totalt sju stycken stugor förstörts av anlagda bränder. Enligt polisen har brandattackerna mot området pågått under en längre tid, men eskalerat under hösten.

– Bara under perioden den 1 november till den 20 december har det varit fyra händelser, säger Henrik Karlsson, operativ koordinator på Farstapolisen.

Polisen har kartlagt bränderna och tror att alla är anlagda av samma person. Någon misstänkt har inte kunnat gripas men polisen har sina teorier om vem gärningsmannen är.

– Vi har en del funderingar kring en person, men vi har inte tillräckligt mycket som kan binda denne till brottet än, säger Henrik Karlsson.

Enligt Henrik Karlson jobbar polisen med hög synlig närvaro i området för att förhindra nya bränder. Det verkar fungera, för bränderna har upphört.

Men det är inte bara polisen som patrullerar där. Föreningens medlemmar har själva gemensamt börjat övervaka området.

– Vi är några som fått utbildning av Farstapolisen, så nu har vi patrullerat området hela vintern. Vi går runt och meddelar om det händer något konstigt, säger Tuula Vesamäki.

Hon fungerar som samordnare för patrullering. Enligt henne har den fungerat mycket bra, och gör så att området nu känns tryggare.

– Det var jobbigt ett tag, men det här året är vi starkare. Det känns positivt, säger hon.